• NEXUS6
  #156
  "A Jedi-k is azt hitték hogy az egyensúly az jó:)"
  :) Hát igen. Nem feltétlenül egy fizikai erő egyensúlyról van itt szó, sokkal inkább a ökológiában is fontos sokszínűségről. Egy sokszínű életközösség bizonyos határok között tud alkalmazkodni a változó környezethez, vagy épp kihasználni, a sokszínűség gyak önmagát tartja fenn. Amikor viszont túl nagy a nyomás, vagy egy életforma túlságos dominanciát szerez (ebben az összefüggésben, egy adott eszmerendszer), akkor jön az hogy a kihívásokra az életközösség nem tud adekvát választ adni, még érzékenyebb lesz a környezeti hatásokra, gyak az egymásra épülő fajokból összeálló élettér egyszercsak megszűnik.
  Ha csak egy válaszunk van egy kérdésre, akkor marha könnyen eljöhet az a szitu, amikor valójában végül egy sem marad.

  "Tudományos kutatások, eredmények?"
  Csakhogy ilyenje mindkét oldalnak van."
  Ezt nem vitatom, azt vitatom, hogy csak az egyik oldalon vannak.

  "Ezt a melegedési spirált meg szerintem nyugodtan elfelejtheted, nincs rá tudományos bizonyíték"
  A +8/+10 fokra van modell. A point od no return egy valós eleme ezeknek."
  Mindkét oldal előhozza ezt, pro és kontra. Pár 10 ezer évenként a földi klíma, "magától", ember nélkül is átlépi ezeket a kritikus pontokat. Arra céloztam azonban, hogy vénuszi "klímára" a közeljövőben reálisan, tudományos alapon azért ne számítsunk (kb 90% CO2 légkör, 100X sűrűségel, nyomással, 500 fokos hőmérséklettel).
  Szerintem az emberiség által felfogható időtartamban a realitás és egyfajta középérték az kb a pár millió évvel ezelőtti Pliocén kor alatt létező klíma elérése, ami kb 3 fokkal volt melegebb a mainál. Tegyük hozzá, hogy az óceánok szintje 25 méterrel volt szintén magasabb. A kérdés, hogy az átalakulás mennyi idő alatt zajlik le. Ha pár évtized alatt, akkor azt bizony a legtöbb faj, köztük az ember is megsínyli. Ha az átalakulás évszázadokban, jó pár szaporodási generációban mérhető, akkor viszont az átmenet nem lesz katasztrofális. Egy kíméletesebb átalakulás esetén a sivatagok, tundrák visszaszorulására, az életterek növekedésére és egyre összetettebbé válására, új fajok elterjedésére lehet számítani.
  Szerintem ez minden, csak nem rossz az élővilág szempontjából.