• NEXUS6
  #124
  Hát ez szép volt.
  Van 1-2 apróság, amit érdemes lenne figyelembe venni.
  Az üvegház hatás nélkül a felszín hőmérséklete olyan -15 fokos lenne átlagosan. A felszín gyak úgy működik, hogy a nap kb 6000 K-es hősugárzásának (jóközelítéssel fekete test sugárzás) megfelelő, de a nagy távolság miatt viszonylag alacsony "sűrűségű" energiáját alakítja át egy saját sokkal alacsonyabb hőmérsekletű sugárzássá és ezt sugározza tovább az űrbe. Magyarul pofonegyszerűen megfogalmazva: a napfény hatására melegszik. De ehhez tartozik egy hőmérsékleti egyensúly, amit az elynelt és a kisugárzási energia között áll fenn, és ami a felszíni hőmérséklettel jellemezhető. Alapesetben, ha a felszín elnyelő képességét, albedoját változtatjuk, akkor ezzel a hőmérséklet is változik, egy aszfalt sötétségű felszín adna olyan 0 Celsius fokos felszíni hőmérsékletet.
  A légköri üvegházhatás ezen olyan 30 fokot emel a -15-höz képest, ebből kb. 5 fok írható a CO2 számlájára, a többi nagyrészét a felszín közelében levő vízgőz okozza. Az emelkedés oka, hogy a felszín hőmérsékleti sugárzás egy részének közvetlen űrbe jutását blokkolják, elnyelik és visszasugározzák bizonyos frekvenciákon.
  Namost, ha növeljük ezeknek a gázoknak a mennyiségét mi is történik? Valójában több felszínről kilépő sugárzást ejtenek csapdába, nyilvánvaló, de mivel van egy alacsony frekvenciás infravörös sugárzásba eső elnyelési lyuk, ablak a légkörben (ez a légköri gázok, víz is, elnyelési sávjai adják ki - ábrán kék színű sáv) ez a sugárzás egy eltolódott, magasabb egyensúlyi felszíni hőmérséklethez tartozó spektrumon viszonylag szabadon lép ki az űrbe. Az üvegházgázok azonban önmagukban nem tudnak olyan magas hőmérsékleti eltolódást okozni, hogy ennek az ablaknak a magasabb frekvenciás határát jelentősen átlépjék. Emiatt aztán a CO2 önmagában nem fog megszaladó üvegházhatást okozni (pláne, hogy az ablak alacsony frekvenciás határáért felelős.
  Tekintve, hogy a Nap sugárzása jelentősen nem fog változni a közeljövőben és ez az infravörös ablak mindig nyitva lesz az üvegházgázok max 10 fokos emelkedést tudnak előidézni. Ez a mechanizmus az oka annak, hogy amióta élővilág, folyékony víz van a bolygón a hőmérséklet a jelenlegihez képest +/- 10 fok között mozgott (pedig volt akár 10X ennyi CO2 is a légkörben), és kb 1 milliárd évere vetítve átlagosan a jelenleginél több fokkal melegebb klíma volt a jellemző. A jelenlegi melegedés geológiai léptékkel nézve azt jelenti, hogy alulról közelítünk az átlaghoz.


  Szal elnézést kérek, de a minmeghalunk, legalább is a klímaváltozás, vénuszi pokollá válást illetően egyelőre elmarad.
  Elnézést még egyszer, ha ezzel csalódást kellett okoznom.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.12.28. 22:19:16