• Tetsuo
  #14
  Én mindenre válaszoltam. Mit hagytam ki?
  Te viszont össze-vissza beszélsz:
  " 'Attól lett rossz a PISA-féle szövegértés meg a matematika?'
  Igen, attól lett hogy a tanulók a matek teszten szarul szerepeltek. "
  Miközben eredetileg:
  " Konkrétan mi változott? A hittanoktatás? Attól lett rossz a PISA-féle szövegértés meg a matematika? "

  Persze, tudjuk az Orbánfóbiátok (illetve magyarfóbia, de ez most, itt mellékes) odáig megy, miszerint Orbán nem csak bevezette a hittant, ami miatt romlott a szövegértés, hanem átírta a matematikaoktatást, hogy még nemzetibb legyen a fiatalság. Tudjuk, persze.
  És még véletlenül sem az általam megemlített folyamatok tették tönkre a nagyszerű oktatást; Amit egyáltalán nem kellett volna modernizálni, hiszen bevált és működött, miközben az liberális ámokfutás lerototta az eredményeket.
  Gyümölcséről ismerszik meg a fa, tanítványairól az iskola.

  A linkből idézet:

  ' A liberális iskolarendszerben érvényesül a legkisebb ellenállás elve. Az olyan tudományokban, mint a matematika, a fizika vagy a kémia a legjobbaknak is folyamatosan kell tanulni. Ha én történelmet vagy irodalmat tanulok, akkor lehetek a legjobb a felvilágosodásból úgy, hogy alig tudok az anyag elejéből (pl.: ókor) valamit. A reál tantárgyaknál nincs így. Ott aki nem tud összeadni, az nem fog tudni szinuszt sem számolni. A reál tárgyak hierarchikusak. Ott muszáj becsülettel számonkérni. Hány ember lehet, aki amiatt, hogy a matek elejét nem szerette, nem ismerte meg a legszebb részeit? Lehet, hogy ma matematikus lenne, de mivel nincs minimum, ezért a legszebb részekkel nem is találkozott.

  Másrészről a liberális iskola nem nevel a munkára. Könnyű belátni, hogy ha megtehetem, hogy nem tanulok meg valamit, akkor előbb választom azt, mint hogy szenvedjek vele. Főleg, ha a nélkül is lehetek sikeres. Az élet azonban a munkahelyen nem ilyen kegyes. A fejlett világban sokszor a munkahely az első hely, ahol a fiatal azt tapasztalja, hogy azt is meg kell tenni, amit nem szeretne. Ezért végzi a török, a néger, a magyar vagy a lengyel a piszkosmunkát a világ jobbik felén.

  A liberális iskolarendszer - mind ezek mellett - rosszat tesz az alapműveltségnek. Szakbarbárokat nevel. Én magamról tudom, hogy nem tanultam volna nyelvtant vagy irodalmat, ha nem kényszerítenek rá a minimumelvvel. Én most hálás vagyok, hogy belém verték és szóba tudok elegyedni egy humánértelmiségivel is.

  Inkább legyen kevesebb diplomás, de azok tényleg tudják a dolgukat, a legprofibb módon! A kevésbé okosnak is jobb, hogy tudja magáról, hogy nincs a toppon! Miért kell finomkodni? Így hazudik magának, hogy ő is értelmiségi a WC papírt érő bivalybasznádi diplomával. Igaz a lelke "épp". '