• NEXUS6
  #9
  Igen. Ezek tök jogos kérdések. És valszeg nem idén, nem jövőre, még csak nem is akkor merülnek fel, kb 20-30 év múlva, amikor elvileg a játék játszódik.

  Szerintem is még évszázadokra vagyunk ezektől a kérdésektől. Nem tudunk mesterségesen életet létrehozni, egy élettelen, de életre alkalmas környezetben. Nem tudjuk mik ennek a konkrét feltételei. Nem tudunk mesterséges általános intelligenciát létrehozni, egy mozgó platformba épített csetprogi még nem robot, a klasszikus értelemben. És nem tudjuk a különbséget az értelem és a tudat között. Egy megfelelően bonyolult, akár mesterséges értelem automatikusan megkapja a tudat képességét, vagy ahhoz tényleg valami isteni áldás kell, akár szó szerint is? Nem tudjuk.

  A játék elég nagyvonalúan túllép ezeken az alapkérdéseken. Gyak átviszi a hangsúlyt egy píszís kisebbségvédő irányba. Nem, ez a játék nem az androidokról szól, az csak egy ürügy. Hanem a kisebbségről, az elnyomásról. Ha még nincs tele a törpöd a manapság rogyásig nyomott ilyen sztorikkal, amit viszont lég mélyen kiveséz, akkor még élvezetes is lehet a sztori. De az androidokat kicserélheted bármilyen elnyomott genderségre, vagy akár magadra bármi miatt is.
  A jéték meg gyak egy interaktív mozi. Nem az a lényeg, ami 1-2 küldiben van, hogy milyen ügyesen mozgatod a karaktert a pályákon, amit úgy is el fogsz baxni. Mert órákon keresztül csak nézed a sztorit és beszélgetsz, elmélázol a döntéseken. Aztán nyilván váratlanul a nyakadba esik egy akciójelenet, amire csak kapkodsz és szidod magad, nem a készítők anyját, mert elbaxtad és a karakter meg meghalt, kiesett a sztoriból.

  Ez egy ilyen játék. Nem mindenkinek jön be, és nem fogsz havi akár több száz órát beletolni, mint egy online játékba.