• zakzag
    #170
    Ha a marson vagy az európán esetleg az enceladuson vagy a titánon találnának életet, abból még semmi nem következik. Sem az, hogy egy közös ősből alakult ki mindegyik, sem pedig az, hogy külön-külön.
    Ezt egy sokkal mélyebb tudományos kutatás tudná eldönteni. Ugyanis ha nagyon hasonló DNS-szerű életet találnának, az annyit bizonyítana, hogy a két égitesten valami közös típusú életforma van. Az lehet hogy valahogy a földről érkezett, lehet hogy mindkét helyre valami harmadik helyről.
    A hasonlóság azonban még nem egyértelmű bizonyítéka a közös származásnak. Mint pl ahogy a halak és az emlősök úszói is nagyon hasonlítanak egymásra, mégis tudjuk, hogy az utóbbi nem a halak úszóiból alakult ki.
    Ha nem hasonlít a földire, akkor feltételezhető hogy külön úton alakult, és ez felvet több dolgot is:
    - Mivel 2 olyan égitesten találunk életet, az azt jelenti, hogy az élet sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki, mint amire eddig gondoltunk, lehetséges, hogy minden olyan helyen ahol megfelelőek a feltételek.
    - A két élőlény közti hasonlóságokat figyelembe véve fel lehet állítani egy legkisebb halmazt, ami mindkettőre igaz, és finomíthatjuk az életről alkotott definícióinkat.