Sidewinder#44
Én eddig kétszer jártam Oroszországban. A tapasztalatok röviden összefoglalva: Moszkva világváros, Budapestre pedig csak rámondják. Konkrétabban: tisztaság,hatalmas és gyönyörűen gondozott parkok, elektronikus tömegközlekedési jegy és bérletrendszer több mint 10 éve. Pontosan induló és érkező vonatok(pedig a vasút ott is állami) amik túlnyomó része patyolattiszta és kulturált. Egy koszos elektricskát ( az ottani hév) azért sikerült kifognom, amikor reggel a MAKSZ-2019 repülési és űrkutatási kiállításra indultam augusztus végén a Zsukovszkij légibázisra. Viszont az a szerelvény igen furcsán volt koszos, mert a hátsó vagonoktól előrefelé haladva egyre tisztább lett. A világ legszebb metróhálózata, csak azért érdemes lemenni egy állomásra, hogy gyönyörködjünk az építészetében. Moszkvában egyetlen darab nyugati gyártású metrószerelvény sincsen az újabbakban mégis van légkondi. 50 évestől a fél évesig mindenféle fut egy vonalon, de ott létezik karabantartás is, így a szerelvény korát leginkább a vagonban elhelyezett gyári tábláról lehet tudni, nem abból,hogy szét van rohadva,mert egy olyat sem láttam . A legújabb 1-2 éves szerelvényeken interaktív mozgótérképes rendszer is van az utasoknak. Beírod az induló állomásod nevét vagy elég csak a kezdőbetűjét. Utána kiválasztod a listából. Beírod ugyanígy az érkező állomást is. Ezután a rendszer a térképen berajzolja neked a leggyorsabb útvonalat,megírja,hol és hova szállj át. Nem csak orosz nyelven érhető el a rendszer hanem összesen hét nyelven. Az angol, német,francia, portugál, stb mellett van még vmi kínai is. Ezen kívül USB-s csatlakozók is vannak a metrókocsikban, ha éppen valakire ott jönne rá a telefontöltési inger.
Az emberek: alapvetően kedvesek, normálisak, bár először kicsit bizalmatlanok. Viszont ha tudsz oroszul (nem kell full perfekt legyél,elég egy alap v közép szint) akkor már nyert ügyed van. Főleg, ha elmondod, hogy külföldi vagy, és ne haragudjanak, hogy nem tökéletes a nyelvtanod. Segítőkészek, elmondják mi merre van,mit érdemes megnézni.A tömegközlekedésben vannak saját gyártású elektromos buszaik(Kamaz) és saját,modern villamosaik is. Moszkvában utaztam életemben először monorail-el. Mert az is van. Akinek meg arra van igénye az biciklizhet, elektromos rollerezhet. Moszkvában ami még nagyon tetszett az az állandó bulihangulat. Szinte minden metróállomásnál játszott valami zenekar, a hegedűsöktől, a rockegyüttesekig. És színvonalasak voltak. A Karib tenger kalózai főcímétől, az orosz rockzenéig mindenfélét hallottam arrafelé. Az utcai zenészek nem a Sanyi bebaszva egy harmonikával kategóriát képviselték, hanem nagyon komoly színvonalat. Gyakorlatilag felépítették, szponzorálták magukat, ki volt rakva a Vkontakte profiloldaluk nagyon sok esetben, vagy akár a bankszámlaszámuk is. És a kapott pénzből nem bebasztak, hanem nagyon komoly hangtechnikát vettek maguknak. Ahogy észrevettem a város sokkal inkább támogatja őket, mintsem,hogy akadályozná a tevékenységüket. Ez szimpatikus volt nekem, főleg úgy, hogy tényleg magas színvonalon zenéltek. Rengeteg turistának tetszett ez, rajtam kívül is.
Vidék: Moszkván kívül csak az ország nyugati északnyugati részében jártam (Szmolenszki megye,Kalugai terület). Összességében ott is tisztaság van, az utak nem rosszabbak mint Magyarországon,az MKAD (Moszkvai elkerülő autópálya körgyűrű) pedig asztal sima, a kátyú ismeretlen fogalom az MKAD-n. Összesen 800km-et autóztam kint, utasként. Az ázsiai részen ettől persze simán lehetnek nagyon durván ócska utak, de amerre én jártam, nem találkoztam ilyennel. Ami fura volt az inkább az, hogy nagyon szeretik a hosszú egyeneseket. Az utakat tervező mérnökök. A sofőrök nem annyira. Utaztam olyan úton, ahol az útra való ráfordulásunk után 233km-el jött az első enyhe bal kanyar. A kilométer táblák szigorúan kint voltak minden egyes kilométernél. Gondolom ott jobban kordában tartják Rézműveséket, és nem hordják el a táblákat az út mellől. Kérdeztem is a sofőrt, hogy, hogyan bírja ki ezeket a hosszú egyeneseket. Azt mondta, hogy nagyon unalmasak, de azért vannak ott gyakorlatilag a semmi közepén is pihenőhelyek az út mellett,büfével, szálláslehetőséggel.
Negatív tapasztalatom három volt: 1. a részben koszos elektricska 2. a szmolenszki megyében egy már délelőtt tízkor bebaszott árus,aki az első kiutazásom során engem és az utastársaimat is meg akart verni( akkor nem egyedül mentem, mint idén), mert zavarta,hogy "angolul" beszélgetünk a standja előtt. Megyarul beszéltünk egyébként. Igen cifra káromkodásokkal küldött minket a picsába,és már indult is meg felénk de a többiek ebből nem vettek észre semmit, lévén,hogy nem beszéltek oroszul. Még időben elhívtam őket onnan, úgyhogy nem elmaradt a bunyó szerencsére. A figura egyébként ránézésre szerintem korábban valamelyik orosz BV intézményben is lakhatott.
3. Moszkvában a google nem a barátod. Engem vagy másfél km-re félrenavigált az úticélomtól, így inkább megkérdeztem egy moszkvait, hogy merre van amit keresek ( a MAKSZ-2019-re akartam jegyet venni). Szerencsére ő tudta.