• kvp
  #16
  "Ennel gyonyorubb kepet nem is lehet talalni arrol hol is a gond."

  Az ugye megvan, hogy a kepen a jobb szelso lett az uj EU-s elnokno? A gond egyebkent nem itt van, senki nem akar haboruzni, rossz a gazdasagnak. (lasd oroszok)

  A gond inkabb ott van, hogy az EU jelenleg nem lenne kepes meg a mostani civilizacios szinet sem fenttartani, ha az USA _vagy_ Kina nem exportalna nagyjabol mindent. A kinai cegek mostanra megvettek az amit az amerikaiak meghagytak az europai iparbol, kiveve azt a par vedett nemet es francia ceget, amit nem engedtek eladni. Ebbol a franciak tovabbra is bajban vannak, a nemetek meg eppen nem.

  Kozben az USA nagyon elore szaladt, de ennek eleg sok koze van az egyseges es szabalyozatlan piachoz. Europaban nem lehetne olyan kemkedo es adatkereskedo ceget mukodtetni mint amilyen a facebook. Pedig ebben van a gazadasgi fejlodes, meg Kinaban is. Ott a nagy egyseges belso piac melle egy tulszabalyott, de allamilag protekcionalista gazdasagi modell van.

  Ehhez kepest Europaban ket vasuti jarmugyar egyesuleset azzal furtak meg, hogy piackorlatozo. Erre jottek a Kinaiak, akik alaigertek mindket cegnek es elvittek a megrendeleseket. Ekkor mar hagytak volna az egyesulest, de jottek a Svajciak es megint alaigertek a ket nagynak, igy nem maradt nekik piac. Az angol piacot meg letaroltak a japanok, akik direkt ebbol a celbol vettek meg az utolso olasz (osszevont) jarmugyarat, mivel korabban ok tudtak a specialis (nem szabvanyos) angol piacra szallitani. Most ott all a ket nagy francia es nemet ceg, kulonosebb megrendelesek nelkul. Mindez azert mert az EU-s politikusok szerint tul nagyok lettek volna ha egyesulnek. (mint latszik nem igazan, sot)

  A digitalis gazadasgban is igaz ez. Ha ma egy EU-s embernek vagy cegnek van egy jo otlete, akkor amerikaba viszi, mert az EU-ban csak elkaszalnak. Egyszeruen minden toke vagy az USA-ba vagy Kinaba megy, mert ezen a ket helyen eri meg. (mint latszik, nyugatikent Kinaban nem igazan, de most mar keso) Az EU meg akkor sem lenne komoly tenyezo, ha egyetlen egyseges nep lakna, egyetlen egyseges kulturaval es egyetlen kozponti kormanyzattal. Raadasul ezt pont nem tudja osszahozni senki, mert se a regi, se az uj lakossag nem egyseges es jo ideig meg nem is lesz az, meg eros kozpontositott egyseges allamepites eseten sem.