• defiant9
    #175
    "Történelmi példák bizonyítják, hogy háborús helyzetben hatékonyabb a tervutasításos ( ez lenne szerintem a tényleges elnevezés) rendszer. A II. VH-ban a sztálini Szovjetunió tervutasításos berendezkedése nélkül Hitler nem lett volna megállítható. Olyan fegyvereket fejlesztett ki a szovjet ipar, amely akkor a legjobban voltak. Tehát nem az egyik legjobb, hanem a LEGJOBB! Nagy különbség!"
    Nem gondolom hogy a minőségibb fegyverzet miatt győztek, anyagháború volt az ok korábban a finnek vagy később a németek ellen is. Az egy érdekes kérdés hogyha nem bombázzák szét az amcsik/angolok a német ipart és nincs 2. front akkor mihez kezdenek a szovjetek. Az nyilvánvaló hogy egy sokkal hosszabb háború lett volna amit akár sugárhajtómű vagy a rakétatechnológia a németek oldalára is billenthet. Többek közt tervutasításos rendszer miatt a háború elején is fejletlenebb volt a szovjet ipar(de nagyobb) és ez később is fennmarad, az NSZK, NDK eltérő gazdasági pályája szépen mutatja a rendszer hatékonytalanságát.

    "már régen nem az a kérdés, hogy gazdaságilag melyik hatékonyabb"
    Az eredeti hsz. erről tett megállapítást, én arra reagáltam.

    "Európában az angolszászok önmagukban nem lettek volna képesek Hitler legyőzésére."
    A légifölény+nukleáris pusztító technológia elég kemény így együtt, ahogy Japán esetén is láttuk. Valszeg Hitler-re dobott n-edik atombomba után a vezérkar megmaradt józanabb része kapitulál, ezt még a jóval fanatikusabb Japánok is meglépték, anélkül hogy egyetlen idegen katona lépett volna a mainland-re. Az tény hogy a világ teljesen más lett volna ha a keleti fronton máshogy történnek a dolgok.

    "A klasszikus kapitalista modell bukni fog, mert azt az állandó növekedési kényszer tartja életben"
    Semmi nem tiltja hogy legyenek recessziós fázisok, nemrég éltünk át egyet. Én a robotizációban és az AI-ban látom a rendszer koporsószegeit.

    "azonban a kínai ötvözet veri a nyugati modellt is."
    Mi alapján állítod ezt?

    "Tehát nem kellene azt az általad képviselt álláspontot általánosítással letudnod, mert ez nagy hiba"
    Ki mered-e azt jelenteni hogy az USA haditechnikájánál van fejlettebb a világon amit állammonopolista vagy tervgazdaságos ország fejlesztett ki?