• NEXUS6
  #153
  "Az NSZK nem volt szétbombázva? A Nyugat-Európai országok zöme nem volt szétbombázva? Nekik nem kellett szembenézni az atomkorszakkal és azzal, hogy mindent újra fel kell építeniük? Ne máááááár..."
  Ne máááááááár! Had ne kelljen már triviális tényeket leírni. De megteszem.
  Először is FR.o. NB.győztesek voltak nem fizettek jóvátételt, a kölcsönbérleti szerződésből adódó tartozást a Marshall-segély kereteinbelül elengedték. NSZK-nak meg azért mondjuk úgy a 60as évekig (német gazdasági csoda) mondjuk úgy "nem kellett" jelentősebb hadseregfejlesztéssel foglakoznia, költséges atomcsapásmérő képesség kifejlesztésével és fenntartásával meg azóta sem. Jah, így könnyű Európa gazdasági motorjává válnia.
  És hát ugye ott volt Amerika, azt azért olyan nagy károk nem érték. Gyak Pearl Harboron kívül nem nagyon támadtak konkrét amerikai célpontokat, területet. A háború alatt is csak a SZU-ba 10 000 számra vittek teherautót, 1000 db számra repülőgépeket, egyéb eszközöket meg szinte számolatlanul, ma sem tudni mennyi hadianyaggal segítette a SZU-t a németek ellen! Ez a képesség a háború végéig csak fokozódott és nem sérült. A világ ipari termelésének legalább 30%-át adta Amerika 1945-ben, csak mert ők teljesen megúszták!
  Aztán veszteségek. SZU kb 20 millió fő összesennel vezeti a listát. Németország is dobogós, de a háború után a lakosságcsere, kitelepítési programmal az anyaország, kifejezetten az NSZK lakossága pótolva lett, ami azért jelentős olcsó (gyak földönfutók) de képzett munkaeőt biztosított, a gazdasági felemelkedésükhöz. Az angolszáz országok ember veszteségeit pl a teljes Brit birodalomét MO veszteségei is megelőzik!!!!
  Lengyelekről ne is beszéljünk.
  Ettől függetlenül azért az 50-es évekig talán mindenhol jegyrendszer, központi elosztás, fejadagok voltak egész Európában bizonyos termékekből.
  Szumma, a szoci tömbhöz került országok sokkal rosszabbul jöttek ki általában a II VH-ból. Ez valóban nem kérdés, ha visszaemlékezel ált isk tanulmányaidra + kicsit utána nézel.

  És ha általánosítunk és tovább nézzük az idővonalat, nem állunk meg 1990-ben, akkor meg az van, amivel kapcsolatba mással szájkaratézok, hogy azok az országok jöttek föl gazdaságilag az utóbbi évtizedekben, ahol vagy még mindíg 1 párt rendszer és központosított gazdaság irányítás folyik (Kína), vagy legalább is az folyt a 90-es évekig (pl. Dél-Korea, más kistigrisek). De a háború utáni Japánt is ide vehetjük bizonyos szempontok szerint, lássuk, hogy erős protekcionalista gazdaságpolitikával tudta az iparát újjáépíteni és a 90-es évekig a leggyorsabb fejlődést elérni. És habár több párt rendszer volt a II. VH végét követően, azonban 1955-1993 között folyamatosan a Liberális Demokrata Párt volt hatalmon. Azt, hogy az ország tradícionális vezetőjét sem mozdították, vagy vonták felelősségre a háború után, az erkölcsi ítélkezéstől függetlenül biztosította a kontínuitás és egy erős központi hatalom fenntartásának képét és alapját.

  "...Vállalkozó vagyok 1991 óta. Ha nincs "rendszerváltás", nem vihettem volna semmire, mert nincs tehetségem MSZMP-s vagy bármilyen más seggek nyalásában. Nem járhattam volna be a fél világot, és nem biztosíthatnék most olyan életszínvonalat a családomnak, amilyet szeretnék. Továbbra is úgy gondolom, hogy tehetséggel boldogulni csak piacgazdaságban lehet, diktatúrában csak akkor, ha életvitelszerűen hazudsz, benyalsz ahova kell és elárulod még az anyádat is, ha azt parancsolják neked!"
  Gratulálok a sikereidhez, ahhoz, hogy jól érzed magad ezeknek is köszönhetően, és biztosítani tudod a családod jólétét.
  De a vita tárgyához visszatérve, csak jelzem, hogy ugyan ezt vagy jobbat mondjuk valszeg a jelenlegi Kínában is megtehetnéd, pedig ott 1 párt rendszer van. Továbbá a gazdaságtörténelmi példákat tekintve a koreai, vagy japán kiemelt vállalatok (pl. Samsung, Mitsubishi...) habár magáncégek, az erős állami kapcsolataik miatt tudták azokat a sikereket elérni, ami biztosította, hogy a világpiacon is tényezővé váljanak. De ez igaz részben bizonyos amcsi cégekre is. Kiba jól jön, ha egy milliós sereget kell felszerelned ruhával, vagy ellátnod kajával, gyógyszerrel és egyedül nyerted meg a tendert. A komolyabb technikai beszerzésekről már ne is beszéljünk. Ezekhez viszont MINDÍG politikai kapcsolatok kellenek keleten és nyugaton, bármennyire nem akarsz segget csinálni a szádból.
  Szal megbocsáss, de pont a sikereid tesznek vakká azzal szemben, amilyen a világ valójában, függetlenül attól, hogy az adott kormányzat épp piros, kék, fehér, vagy nemzeti-, vagy akár szivárványszínű.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.09.05. 09:28:55