• TokraFan
    #125
    "egy bizonyos beallitottsag eseten pont nem erdekel hogy van-e fejlodes"

    Igen, de a többség igénye lesz mérvadó a társadalomban! A világon zajló folyamatokból nem igazán lehet kimaradni, sem politikailag, de főleg gazdaságilag. Ha valaki így akar tenni, az lemarad, mivel a lehetőségei drasztikusan csökkennek (lásd: pl. nyitott, innovatív szabadpiaci gazdasági modell vs. KGST). Léteznek elszakadt csoportok, akik máshogy élnek, pl. elutasítják a technológiáknak minden formáját (p. Amishok), de az ilyen alacsony igényű emberek nagyon kevesen vannak.
    A kádár féle szocializmusban is már csak nyugati hitelekből tudták fenntartani annak _látszatát_, hogy ez a langyos trutyi működik.

    "Szereny eletszinvonalat NEM lehet a kapitalizmusban biztositani."

    Már miért ne lehetne? A példáid kiragadottak és sajnos klisések. A szerény életszínvonal főként a kiadások kapcsán realizálódik. Az elszegényedés sok esetben annak tudható be, hogy az emberek képtelenek beosztani a pénzüket (ami egyébként súlyos oktatási problémákat is felvet, mivel senki nem tanítja meg az embereket akár már általánosban arra, hogyan kell mondjuk egy családi kasszát kezelni, menedzselni). Munka van bőven, éppen most főleg nyugaton igen nagy probléma a munkaerőhiány. Az már az egyénen múlik, hogy a keresetéből mekkora lábon él. Ha nincsenek igényei, akkor vígan és biztonságban eléldegélhet a kapitalizmusban is, hiszen a keresetének csak minimális részét költi majd el felesleges dolgokra.