• Sequoyah
  #45
  Meg egyszer mondom, hogy NE a Disney mesekbol kovetkeztess a kozepkori vilagra:D
  Keveres az egesz temat, es nincs olyan tudomanyos kutatas ami egybevagna azzal amit irsz. Egesz egyszeruen nem igaz.

  Valoszinuleg azzal a valos tudomanyos elmelettel kevered, hogy az oskori vadaszo-gyujtogeto eletmodot elo torzsek relativan valoban jobban eltek a kesobbi generaciokhoz kepest. Az alacsony nepsuruseg miatt nem nagyon voltak jarvanyok, es valtozatosabban etkeztek mint a kesobbi generaciok. A letelepedes miatt aztan az etkezes leszukult csupa egeszsegtelen etelekre (pl kenyer), es a nagy nepsuruseg miatt jarvanyokra.
  De bar egyenileg ekkor valoban rosszabbul eltek az emberek mint a civilizacio elott, a szaporodast viszont nagyban segitette, igy a puszta szamossaguk miatt a "civilizalt" tarsadalmak elnyomtak az oskozossegeket.
  Mara sikerult ezen problemakat lekuzdenunk a vilag jobbik feleben, es jobb az egeszseg mint valaha, es jobb az etkezes mint valaha.

  De az okor/kozepkor az melypontot jelentett minden tekintetben, egy eletminosegbeli godor az oskozossegek, es a modern tarsadalom kozott.
  A kozepkori paraszt csak azt tudta enni amit termelt, ami erosen beszukult taplalkozast jelent, ami egeszsegtelen. Foleg a tel vege fele almodni se A varhato elettartam az kozelebb volt a 30-hoz mint a 40-hez. Ehhez a gyakori jarvanyok is hozzajarultak. Szabadsag legtobbeknek nem volt, a foldesuruktol valo fuggesben eltek, de lehetoseguk akkor sem volt koltozkodni, ha egyebkent elengedtek volna oket. Jogbiztonsag szinten nem volt, ha kiraboltak es atvertek akkor igy jartal.


  A kultúra, a szórakozás vagy akár az étkezés (is) mutatja mennyire lealjasult az ember.

  Hat ha szamodra a kultura, a szorakozas es a normalis etkezes azok mind rossz dolgok, akkor mar ertem miert beszelsz ennyi baromsagot:D Ebbol a szempontbol valoban jobb a kozepkor, mert nem volt se kultura, se rendes kaja, se szorakozas, es te nagyon boldogan elhettel volna a nyomorban amit kivansz.

  De az szamomra rejtely, hogy miert nem fordul meg a fejedben, hogy a tarsadalmunk donto tobbsege SZERETI a kulturat, szorakozast es normalis taplalkozast. Es mi NEM szeretunk nyomorban elni.
  TE vagy az aki elter a normalistol az igenyei tekinteteben, ugyhogy meg veletlenul sem a tarsadalom baja, hogy nem alkalmazkodik a TE szemelyes igenyeidhez. Ennyire egoista es onzo vagy komolyan?