• Cyberdog
  #40
  Már bocs, de ez hol mutatja azt, hogy rosszabbul él mindenki, mint régen. Mit értesz rég alatt? Ez a cikk pont azt mutatja be, hogy sok területen javult a helyzet az elmúlt 200 évben. Várható élettartam növekedése, gyermekhalálozás csökken, GDP növekszik, globális jövedelemegyenlőtlenségek csökkenek.

  Több ember él demokráciában, mint előtte. S a háborúk csökkentek. Soha nem volt még az emberiség ilyen "békés" mint a jelenben. Ezt tanulmányok is vizsgálták. Úgy fest, hogy az emberiség agresszivitásra való hajlama is csökkent.

  Nem azt mondom, hogy ez maga az éden. Bár egy 1200-s évekbeli európai embernek annak tűnhetne, már ha túl tette magát a kulturális és technológiai sokkon és nem [email protected] össze magát ijedtében.

  Nem kéne attól félnie, hogy katonák törnek rá, majd kiráncigálják a házából, hogy utána végezzenek vele, de előtte még megerőszakolják a család nőtagjait. Nem kéne attól félnie, hogy belehal egy náthába, mert nincs gyógyszer, sőt egy tüske szúrásba. Nem kell attól félnie, hogy jön a földesúr és követeli magának az első éjszaka jogát, a lányánál, újdonsült feleségénél. Nem kell attól félnie, hogy inkvizítorok törik kerékbe, vagy kalodába zárják, de előtte még megvakítják és kivájják a nyelvét. Nem kellene attól félnie, hogy a tomboló kis jégkorszaknak köszönhetően, nem fagynak el a növényei, a nyár nem tart 1,5 hónapig és nem tudja megtermelni az élelmiszert magának a családjának, sem pedig az állatainak.
  Nem kell attól félnie, hogy áldozatként nem kap jogorvoslatot. sötöbörö... sötöbörö... mert az elkövető éppen egy unatkozó nemes.

  Ma az európai ember ráérhet unatkozni is egy kicsit. leül a gép elé és hülyeségeket írogat, mint ahogy én is teszem most. Régen hajnalban napkeltével kelt és későeste feküdt és próbált olyan földben termelni, ami az állandó esős nyár miatt, alig termett valamit. Este meg megint jöttek a martalócok egy kis szórakozásra, a család nőtagjaihoz.
  Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2019.08.08. 00:58:12