• Irasidus
    #47
    Ilyet ilyen formaban nem allit az altalanos relativitas-elmelet. Ha igaz lenne, akkor a fotonnak is lenne tomege, pedig tudjuk hogy nincs:)
    Pontosan ezt állítja, és a fotonnak is van tömege (E=hv). Már a középiskolás is fizika megkülönböztet nyugalmi tömeget és relativisztikus tömeget, azaz mozgás közben a fotonnak van tömege, csak nyugalomban nincsen. Egyetemen azt is megtanítják, hogy ez egy marhaság egyszerűsítés, ugyanis valójában nincs relativisztikus meg nyugalmi tömeg, a tömeg igazából a relem. Hamilton-függvény, azaz a négyes impulzusvektor abszolút értéke osztva c-ével, ami ad tömeget a fénynek. Mint látható nem egészen azt jelenti a tömeg, mint a klasszikus fizikában súlykolnak...
    Elvileg az energia az munkavegzo-kepesseget jelent
    Szintén középiskolában, kizárólag mechanikában igen. A valóságban az energia a fizikában több fogalommal rendelkezik, egyrészt azért mert a relem és kvantumf. nem összegeztethető, illetve speciális/egyszerűsítő esetek révén, mint a fenti eset.
    Viszont amig nem jon letre reszecskepar, addig tovabbra sem tud semmi munkat vegezni, ergo valodi energiaja nincs. Tehat akkor hogyan is tagithatna az univerzumot?
    Munkát tud végezni, csak ugyanakkora befektetett energiával, azaz örökmozgó nincs. A vákuum a legkisebb energia szint, amit nullponti energia hívunk (1/2·hv), ami megint csak egy újabb példa a klasszikus fizika és a kvantumfizika közötti ellentmondásnak. Ugyanis a hogy energiája van egy bármilyen rezgő (oszcilláló) rendszernek, és az anyagot nem tartalmazó vákuum is ilyen oszcilláló rendszer, tehát van nullponti energiája. De a rendszer még ennél is összetettebb, mert nem létezik teljesen üres vákuum, hanem (virtuális) részecskék oszcilláló sokasága tölti ki, vagyis azok energiája. És itt van a két elmélet között a különbség a kozmológia állandó szerint a vákuum okozza a gyorsuló tágulást, a kvintesszencia szerint a mindent kitöltő virtuális részecskék.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2019.07.29. 19:02:47