• NEXUS6
    #31
    Az oroszok a saját un. közelkülföldnek nevezett befolyási övezetükben elég aktív külpolitikát folytatnak, gyak hibrid hadviselés módszerével. Diplomáciai, gazdasági, kíber eszközöket, támadásokat alkalmaznak. Ha ezekkel nem érik el céljaikat, akkor a fegyveres konfliktusig eszkalálják a konfliktust.
    Az a különbség Amerika és az oroszok között, hogy az USA ezt a világ bármely részén képes megtenni.

    A különbség nem az olyan dolgokban van, hogy igazság, meg agresszió/védekezés, vagy erkölcs, hanem csupán az ilyenfajta potenciáljukban. Mi azáltal vagyunk a két nagyhatalom között félúton, hogy az oroszok amennyivel gyengébbek annyival közelebb vagyunk hozzájuk. Ukrajnára értelemszerűen, bármit is kavarnak az amcsik jóformán már csak az oroszok ilyen hatása érvényesül.

    Azon is érdemes elgondolkodni, hogy vajon nem-e az oroszok játszák át az infókat/álinfókat a demokratáknak, hogy ezzel az amerikai elnököt és gyak az USA diplomáciai érdekérvényesítő képességét gyengítsék. Ma Trumpot szinte sehol nem vezsik komolyan a nemzetközi politikában. Kinek is jó ez? Az amcsiknak? Nem igazán. Szerintem inkább az oroszoknak.