• Sequoyah
    #14
    Ebben a tanulmanyban osszesen 2 helyen szerepel az "oligarchy" szo, es ott is erosen idezojelesen. Az hogy aztan a sajto clickbaitkent odatette ezt a szot a cikkekbe az mas kerdes, de az legkevesbe sem tudomanyis.

    Ez a tanulmany kb arrol szol, hogy a felso 10 vagy 1% indokolatlanul sok hatalommal rendelkezik. Ez nyilvanvaloan problema, ezt nem is tagadja senki, csak ez nem oligarchia. Meg az 1% eseten is MILLIOKrol van szo, nem pedig nehany nagy vallalatrol. Az oligarchia az amikor kifejezetten KEVESEN uralkodnak. Pl Del-Koreaban van a Samsung ami mindent ural, meg meg esetleg 1-2 masik nagy gigaceg. Amerikaban viszont 100-aval vannak olyan oriascegek akik rendelkeznek eros politikai lobbival. Ennyi fle osztodott hatalom sosem fog egysegkent fellepni...

    Es egyebkent ez az egesz abszolut nem tamasztja ala az eredeti felvetest, hogy barmelyik ceg is ne szolalna fel, mert Trumptol felnek. Sot az ellenkezojet tamogatja, hogy ezen cegek az ellen szolnak fel ami ellen akarnak, egy szem Trumpnak nincs akkora hatalma hogy barmit is tegyen ellenuk.