• Sequoyah
    #24
    Tehát akkor a világ kétdimenziós?

    Ez egy analogia volt. Ahogy tobb pelda is van olyan 2 dimenzios feluletre aminek nincsen kozeppontja (gombfelulet, vegtelen lapos felulet), es ezen egy dimenzio hozzaadasa mit sem valtoztat, a 3 dimenzios ternek sincs torvenyszeruen kozeppontja.
    Meg egyszer, egy felfujodo labdanak a feluletenek minden pontja egyforman tagul, megsincs kozeppontja. Szoval nem igaz az hogy ha minden irányba egyformán tágul csak kell lenni egy központjána", mert most mutattam egy peldat amire ez nem igaz.

    egy tér össze - vissza mozog benne minden mindenfelé. Akkor te mit nem tudsz mérni?

    A helyi alacsony sebessegu mozgasokat ne keverd az univerzum tagulasaval. Mindenfele bolygok es galaxisok a fenysebessegnek csak apro toredekevel mozognak egymashoz kepest, igy az a tavoli objektumok eseten elhanyagolhatoak, es a hozzank mert sebesseguk szinte kizarolag a tagulasbol erednek.
    Es azt latjuk, hogy minden iranyban azonos modon tagulnak, azonos az ur surusege, azonos koru galaxisok vannak azonos tavolsagban. Ha lenne kituntetett kozeppontja a vilagegyetemnek, akkor latnank homerseklet/eloszlas es kor kulonbsegeket attol fuggoen hogy milyen iranyba tekintunk, es attol fuggoen hogy ehhez a KOZEPPONTHOZ kepest milyen tavolsagra helyezkednek el. De nem ezt latjuk, hanem hogy minden iranyban az univerzum tulajdonsagai kizarolag a tolunk valo tavolsagtol fuggenek.

    az ősrobbanás utáni pillanatokban a kezdeti szingularitás természeténél fogva nem leírható mégis megtörtént

    A kezdeti szingularitasnak semmi koze a fekete lyukakhoz. Es az sem "szivargott" egyaltalan, mert nem volt hova szivarognia. Az a kezdeti szingularitas volt a mindenseg. A tagulasnak semmi koze a szivargashoz.


    Akkor az egymáshoz viszonyított távolságoknak nem kéne nőniük.

    De noniuk kene, es nonek is.

    Ha viszont nőnek akkor a tér tágul ki amiben maga az anyag van, de az anyag jó nagy százaléka tér. Akkor annak ott is kell tágulnia még a fekete lyukban is.

    A jelenlegi tagulasi sebesseg mellett A gyenge es az eros kolcsonhatas, valamint a gravitacio erosebb a tagulasnal annyira, hogy galaxis szinten a tagulas elleneben egyben tartsa az anyagot, szoval jelen sebesseg mellett a galaxisok leptekeben tortenik a tagulas, nem azon belul.
    Ha a tagulas exponencialisan gyorsul, akkor az evmilliardok soran majd valoban olyan sebessegre gyorsul, hogy a galaxisokat, bolygokat, sot magat az anyagot es szettepi.
    Ezt hivjak ugy hogy Big Rip.
    De a jelenlegi, meg nem konkluziv mereseink alapjan ennel lassabban gyorsul, szoval biztonsagban vagyunk.


    Szóval ennek a tágulásnak fuss neki még1x nem szégyen azt beismerni nem érted.

    Az hogy te nem ismered a valaszt a kerdesre, nem jelenti azt hogy nincs is valasz. Egy tudos nem jelent ki ilyet, de te tanulatlanul megis vagy olyan arrogans, hogy ilyeneket kijelents. Kicsit tobb tiszteletet kene mutatnod olyan temakban, amikben nem vegeztel tanulmanyokat, es nincsen szakertelmed.