_svd_#13
"Holott lehet, hogy a térnek az alapvető tulajdonsága az, hogy tágul, mert csak, így különösebb okát sem fogjuk találni, hogy miért is tágul. "
Ez egy kicsit bonyolultabb. A teret nem lehet önmagában értelmezni, gravitációs hatás nélkül.
A világegyetem középpontjában kell lennie egy szuper- szuper stabil fekete lyuknak. Nagyjából a valamikori ősrobbanás helyén. Körülette forgással gyorsul minden. Hiába nagyon stabil ez a fekete lyuk, folyamatosan szivárog belőle tömeg. A csökkenő gravitációja okozza tér tágulását. Ezzel a megközelítéssel az is érthetővé válik, hogy miért van határa a végtelen világegyetemnek. Ha a tér növekszik, a gravitáció csökken, akkor az időnek sebességének is változnia kell. A sebessége csökken. Hiába haladna egy objektum a világegyetem "vége" felé, sohasem érhetné el, mivel lassuló idő fokozza a mozgási sebességet. Ami objektumtól távolabb van, a világegyetem középpontjától számolva, az gyorsabban halad. Ha két fotont indítunk el egymás után, akkor kifelé haladva, a két foton távolodik egymástól. Eközben mind a két foton a saját inerciarendszerében, állandó fénysebességgel halad.