• kvp
  #12
  "A cikk főleg arról szól, hogy Kínán kívüli forrásokat keresnek.
  ...vagy ami Kínán kívül van, az már az USA területe? Mint Pl. Malawi?"

  Kinan kivuli olyan teruleteket, amikre Kinanak meg nincs exkluziv banyaszati joga. Marpedig Afrika nagyreszere mar van. Nagyjabol marad az amerikai kontinens...

  "Azután jöhet a feldolgozó ipar kiépítés, vele párhuzamosan a szakemberek képzése. Sacc/kb trump már nem lesz elnök - még ha megnyeri a következő választás is - mire értékelhetően ezeket az anyagokat használni tudják.
  Öngól gyanús a dolog."

  Nem a valasztasra gyur, hanem arra, hogy az USA ra legyen kenyszeritve az onellatasra, mivel akkor garantalni tudjak, hogy Kina nem tudja oket egy gazdasagi blokaddal sarokba szoritani. Ha minden maradt volna ahogy van, akkor Kina szepen lassan atveszi a gyarmatosito szerepet es ok lesznek a gyarmat. Mar eleve pont ez tortnik most az amerikai banyanal, ahol az USA nyersanyagot exportal, majd az abbol gyartott termeket importalja. Na ilyet a gyarmatok csinalnak.

  ps: Ezzel szemben Magyarorszag nyersanyagot importal es kesztermeket exportal, viszont nem sajat tulajdonu cegek reven, ez tipikusan a fejlodo orszagokra jellemzo, ilyen volt pl. Japan a 2. vilaghaboru utan vagy par evvel ezelottig Kina.