• Macropus Rufus
    #94
    jelen. Ez egy idealizált áramlás.Soha nem lesz ilyen szép az áramlás.
    lejjebb már sokan sokféle módon fejtegették, hogy hol a bibi. Nem jött át neked.
    Fogj egy centit és mérd meg egy luk átmérőjét a hátlapon. A lukak számából kb. ki lehet számolni, hogy a lukak ténylegesen mekkora területet fednek le. Aztán számold ki a ház felületét. A kettőt egymás mellé téve láthatod, hogy annak ellenére, hogy a ház merő egy luk összességében akkora a sok kis luk, mint a ház hátlapjának a területének a fele. A lukak designja miatt a mért átmérőnek kb. a fele a tényleges hasznos méret. Szóval onnan olyan nagyon sok levegő nem fog bejutni. Aztán ha már bent vagyunk: lejjebb már írták, de nem jött át neked... Ha a venti és a hűtőborda között rés van, akkor a bordák képezte ellenállás miatt a levegő nagyon nagy része nem fog a bordák közt átmenni. Már pedig itt van. Nem is kicsi. Szóval a beszívott levegő egy része nem vesz részt a bordák hűtésében. Aztán a következő bibi: a beáramló levegő útjába kerülő akármi. Pl. az általad említett lemez. Ami ugyan elég vékony, de nem eléggé. Tehát: 2mm vastag és kb. 100mm széles. Ez 200mm2. Tehát olyan mind ha a levegő útjába beraknék 3-4db egyenként 200mm2 akadályt. (panelenként 1) Ez megtöri a levegő áramlását, és ugyan nem fog 90 fokban irányt váltani, de a panel alatt és felet örvény fog keletkezni, ami erősen rontja a hűtést. Aztán ott van az az 1db venti aminek 2db veni által benyomott (3. venti ebben a folyamatban nem vesz részt) levegőt kellene kiszívnia a házból, olyan gyorsan, hogy a hűtés hatékony legyen. De már eleve nem az, a feljebb vázolt buktatók miatt és erre rátesz egy lapáttal a ventilátor...
    És akkor még egy aprócska tény: az apple szinte minden gépének gondja volt a hűtésével, legyen ez tablet, vagy szgép vagy noti. A 2018-as mac book pro-nak is olyan szép videója volt a levegő áramlásáról. De a levegőnek nem szóltak, hogy mi a feladata, viszont ő ismerte a fizikát, az apple mérnökeivel ellentétben, a végeredményt meg mindenki ismeri.
    Ez a gép az alap konfigban is melegedni fog, de ha valaki a meg pimpelt verziót veszi annak garantáltan hőhalál lesz a vége, 28 mag és az 1.5TB ram által termelt hőt nem fogja tudni elvezetni.
    Az apple egy dologban jó: a design-ban. Ennyi. Amíg Motorola volt benne addig a hw is jó volt. De most csak egy erősen túlárazott intel platform, ami jól meg van design-olva, beáldozva ezzel a funkciókat (pl. megfelelő hűtés)
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2019.06.07. 14:11:50