• defiant9
    #98
    "Egyáltalán nem szabadott volna hagyni azt, hogy az állami vagyon nagy része csak úgy, szinte mindenféle ellenszolgáltatás nélkül magánkézbe kerüljön. "
    Harmadszor kérdezem meg: Mit tettél volna az állami vagyonnal?
    Ne azt mond hogy nem volt szép dolog áron alul elmutyizni, hanem azt hogy kinek adtad volna el(megtartottad volna)?

    "Akkoriban a mezőgazdaságunk és feldolgozóiparunk minimális(!) befektetéssel versenyképes lehetett volna a nyugati cuccokkal."
    Az hogy felkiáltójelet írsz a minimális szó után nem teszi igazzá. Valami tény adat kellene ehhez. Ami tény hogy ebben az időszakbtól kereskedelmi passzívumunk volt majd 20 éven át. A KGST piac összeomlása magával rántotta az erre a piacra termelő tervgazdaságot. Egyébként leginkább energiahordozókban és gépiparban ugrott meg a behozatali struktúránk. A mezőgazdaság teljesítménye '89-től néhány év alatt kétmarmadára esett vissza, ez baromira nem azt sugallja hogy ott voltunk a top közelében már csak azt a néhány Jon Deere kombájnt kellett volna beszerezni, ami egyébként egy nagyon nagy beruházás, csak a kamatterheinek kigazadálkodása sem egyszerű. A cserearányok romlása sem mellékes tényező az eladósodottságon túl, a gazdaság minden szektora visszaesett.

    "Csak az előzményeit nem vagy hajlandó figyelembe venni. Mint ahogyan azt sem, hogy rajtunk keresztül lettek devizával ellátva a közeli testvéri országok (Kuba, Vietnám, stb), illetve az átkosban a jegybank felelőtlen döntései miatt növekedett indokolatlan mértékben az államadósság."
    Ez így van, visszamehetnénk Mohácsig is hogy ha ott jól alakulnak a dolgok akkor nincs később fejfájás. Ha ezzel azt mondod hogy a rendszerváltásnál már kényszerpályán voltunk azt elfogadom, ha azt mondod hogy lett volna egy nagyságrendekkel jobb megoldás a helyzetre azt nem.

    "A szocialista ipar nem volt annyira elmaradott, mint ahogyan te képzeled."
    Ez nem képzelet kérdése, az volt. Ezért vettek az emberek Opel-t meg Gorenje hűtőt, Whirpool mosógépet mikrót, meg Commodore 64-et, meg Japán videómagnót, stb. A gazdaság szerkezetátalakítása(pl. nehézipar) egy hosszú út volt, ebben külföldi tulajdonos tőkebefektetései és technológiái esszenciális komponensek voltak. 40 év langyos szocialista vízben ücsörgés komoly nyomott hagyott a versenyképességben (ami már a kiindulóponton sem volt pariban a nyugatiakkal)