• defiant9
    #94
    "Kinek privatizálod a gyárat?"
    Erre továbbra sem válaszoltál.

    "Értelemszerűen nem csak a külföldi tőkéseknek volt pénzük a csúcstechnológia megvételére. A fentebb említett tulajdonosoknak, az általam ismert esetben közvetlenül a rendszerváltás idején(!) havi szinten több mint három millió forint került a birtokukba fejenként."
    Tehát akkor a mutyizóknak lehetett volna még többet eladni? Ez kb. így történt.
    Ne azt mond hogy miután 'loptak' és lett a vagyonuk. A kiinduló állapot az amikor még kb. mindenki alkalmazott volt és az állam tulajdonában volt legtöbb gyár. Ekkor ki lenne a vevő aki kemény valutával fizet amiből törlesztetted az adósságod?

    "Az államnak voltak hi-tech berendezései (akkori mértékkel mérve)."
    Akkor ostoros ezen állítása nem releváns: "gépeket kezdték el behozni, ami a németeknél elavult technika volt". Ebben kiindulásként akkor nem velem vitázol. Egyébként szerintem neki van igaza, az egy valós trend hogy a nyugaton lecserélt gépeket jó ár-érték arány mellett hozzák át keletre. Mivel a használt német gép még mindig sokkal jobb mint a lestrapált szocialista így én ezt nem tartom hibának, irreális elvárás lenne óriási techonlógiai ugrást elvárni.

    "azt is elherdálták, tönkretették a rövid távú haszon reményében."
    Hozzászólásod kb. egyetlen pont köré csoportosul miszerint volt korrupció a privatizáció során. Ezt az érintetteken kívül kb. senki sem vitatja. A fő kérdés amit megválaszolatlanul hagytál számodra is az hogy mit tettél volna, kinek privatizálsz vagy nem privatizálsz egy óriási vagyont ami messze meghaladja a devizabelföldiek pénzügyi lehetőségeit.

    "A rendszerváltás környékén nem fenyegetett államcsőd - csak magas volt külföld irányában az adósság."
    Az államcsőd mint tudjuk nem következett be, azonban amikor a megdráguló piaci hitelek helyett az IMF-hez fordul az állam(aki viszont csomagot is ad mellé, amiben privatizáció is lehet) ott mindig felmerül hogy ezzel törjük meg a spirált, vagy védőhálót kérünk magunk alá amivel elriasztjuk a piaci 'spekulánsokat' akik képesek a tranzakcióikkal elértékteleníteni a forintot az így megugró adósság pedig törleszthetetlenné válik. Több ilyen pont is volt az újkori Magyaroszág történetében, legutóbb pl. ezt mondta bölcs vezérünk:
    Még idén tavasszal volt a Bibó Szakkollégium vendége Orbán Viktor miniszterelnök, aki egy zártkörű beszélgetésen vett részt. Ezeken Orbán többek között arról beszél, hogy 2011 őszén néhány órán múlt, hogy nem lett fizetésképtelen Magyarország, ezért kellett újra bejelenteni, hogy az IMF segítségét kérjük.

    korábban:
    Bod Péter Ákos: A taxisblokád pillanatában veszélybe kerülhetett volna a fiatal magyar demokrácia és piacgazdaság. Kohl kancellár delegációt küldött azokban a napokban Magyarországra, hogy a felek megtárgyalják, milyen segítségre lenne szükség, hogy ne történjen nagyobb baj. Három verzió körvonalazódott: az államcsőd, az adósságok elengedése vagy az átütemezésük.

    Bokros Lajos: Magyarország az államcsőd küszöbére került, a forint leértékelődése miatt a valutaválság lehetősége is felrémlett. Az ikerdeficit, ikereladósodás, ikerbizalmatlanság mesterhármasa a szakadék szélére lökte az országot, innen visszarántani csak az EU és az IMF 20 milliárd eurós hitelének bizalomerősítő hatásával lehetett