• defiant9
  #106
  "Anélkül nem lehet megoldani egy problémát, hogy megértenénk a bekövetkeztének a mikéntjét."
  OK, most már értjük a tönk szélére vitték az országot a komcsik és amikor már nem volt tovább akkor átadták a kormánykereket. Ettől még nem oldottad meg a problémát. Leszögezgetjük hogy nincs megoldási javaslatod, ami nem meglepő ugyanis adott paraméterek között nincs igazán jó megoldás, csak nem vagy hajlandó felvállalni azt hogy valamelyik kevésbé rosszat válaszd.

  "Az, hogy én mit tettem volna, az teljesen mindegy most már"
  A kérdés szempontjából nem, eleve nem áll módodban bármit is érdemben tenni, tehát ilyen alapon felesleges lenne bármit is leírnod.

  "Első körben visszamenőleg vagyonosodási vizsgálat alá vetném az akkori vezetőséget és az utódaikat"
  Ez eleve mission impossible, a mostani Mészáros Lőrinc mutyizás is papíron törvényes, ráadásul 30 év távlatából érdemben már nem is tudsz fellépni egy gazdasági bűncselekménynél ami ha különösen jelentős vagyoni hátrányt okozott akkor is csak 10 évvel fenyegeti a BTK, vagyis elévült.

  "Valahogy nehezen hihető dolog az, hogy '90-ben a havi harmincezer forintos fizetésből lehet venni hatmilliós kunyhót"
  Ezzel ki is zártad hogy magyar embereknek tudtad volna korrekt áron privatizálni az állami vagyont, tehát marad a külföldi kapitalista vagy az államcsőd, ahhoz nem füllik a fogad hogy ezek közül válassz.

  "FPGA, PAL, mond ez neked valamit? Esetleg a MEV?"
  Ez nem egy egyértelmű kérdés. Általánosságban a helyzet az volt hogy mondjuk a mikroelektronikai vállalat nagyon jól muzsikált ameddig a KGST piacon nem kellett versenyeznie mondjuk a japán elektronikai termékekkel, tette ezt a COCOM lista megkerülésével, más szellemi tulajdonának visszafejtésével(reverse engineering). 1986-ban leégett, elvileg azért meg Csernobil miatt kikapcsolták a nagy teljesítményű hűtőventilátorokat(vagy csak meghibásodtak). Olyanról nem láttam hogy mondjuk saját fejlesztésű világszínvonalú processzort létre tudtak volna hozni:
  A 8088-as le lett koppantva, és le is gyártották. Erre így emlékszik egy kommentelő, aki benne volt a dolgok közepében:
  "Működött is, de a kihozatal 20 % alatt volt, ami senkit nem lepett meg. Egyrészt — tudomásom szerint nem voltak meg azok a nagytisztaságú, többzsilipes laborok, amilyenek az IC-gyártáshoz elengedhetetlenek
  Mindezekből az következik, hogy mire a gyár beindult volna már elavultnak minősült, és hatalmas pénzeket kellett volna költeni új gyártósorokra. A mikorprocesszorokat ráadásul a szovjetek, és az NDK is lekoppantotta, és nagy mennyiségben, kielégítő minőségben gyártotta. Igaz, nem a legkorszerűbb típusokat, de az 1-2 generációval régebbi dolgokat amúgy is csak a KGST-n belül lehetett eladni.

  A tűz nélkül is kiszorult volna a piacról, hosszabb távon nullázódott volna, de persze ha nem ég le akkor el lehetett volna adni értelmezhető áron, vagy fenntartani mert egyszerűbb alkatrészek gyártására azért megvolt a technológiája. Egyedi példákból extrapolálni könnyen visz tévútra. Arra jó példa a MEV hogy elmond hogy mit kellett volna vele tennie az államnak, 1989-et írunk és nem égett le, voltak használható termékei és voltak csapnivalóak, volt a pártállamból maradt szocialista nagyvállalati vezetősége.