• defiant9
    #100
    "Megfelelő vezetőkkel nyereségesek is lehettek volna (amúgy javarészt azok is voltak, csak véletlenül kilopták a működő tőkét)."
    Tehát nem adtad volna el, marad az állami tulajdon, és 'megfelelő' vezetőkkel minden pörög? És ki lett volna a megfelelő vezető, ki az aki kiválasztja? Hogyan képes a leharcolt berendezésekkel világpiacon versenyezni? Miből fizeted vissza a hatalmas hitelállományt?

    "a minimális befektetés jelen pillanatban azt jelenti, hogy kellett volna új címke a befőttesüvegre és a konzervdobozokra"
    Hát Opel ebből nem jött volna ki, se Gorenje hűtő. Ráadásul ekkor az EU-n kívül voltunk és a dotált EU mezőgazdaságával kellett versenyezni a saját piacán. Még a volt KGST piacokon is jelentős teret vesztettün, ahogy mondtam 2/3 -ra esett vissza a teljesítmény, ez nagyon sok. Nem a befőttes címkéken múlott.

    "De ha jól rémlik, akkor az energiahordozók és a gépek, mintha manapság is érkeznének az országba"
    Baromira nem mindegy hogy baráti szovjet KGST áron jött az olaj/földgáz vagy világpiaci áron, az átállás sokkolta az energiahatékonyságra addig nem adó gyártást. A nyugati gépek, akár eszterga pedig kifinomultabb voltak, ezekkel lehetett olyan világszínvonalu terméket gyártani ami a keleti blokknak még úgy sem ment hogy a hadiipari prioritás volt.
    A japán Toshiba 1982 és 1984 között a norvég Kongsberg hadiipari cégen keresztül nyolc számítógép-vezérlésű precíziós CNC szerszámgépet adott el az akkori Szovjetuniónak. Az USA véleménye szerint ezzel a szovjetek számára lehetővé tette az addig technikailag kivitelezhetetlen minőségű tengeralattjáró-hajócsavarok gyártását.

    "A Deere kombájnokat meg ne is emlegesd"
    Pedig ebből állt a mezőgazdaság 'modernizálása', a bölcs gazdák kiléptek a szövetkezetből és sokan vettek hitelre Deere kombájnt(amint tehették), a kereskedelmi passzívumban mondanom sem kell hogy mit jelent egy ilyen beruházás.

    "De akár mehetünk Mohácsig is, érdemileg nem változtat semmit."
    A lényeg itt épp az volt, hogy az nem megoldása a problémának hogy felhánytorgatod hogy miként jutott oda az ország. A pártállami rendszer felbomlása után volt elvi lehetőség szuverén döntést hozni, a kérdés még mindig az hogy te mit tettél volna.