• NEXUS6
    #42
    Szerintem hibás a szemléleted. Csak mert kb 3 millió éve eljegesedett állapotban van a Föld, ahogy most is. Ezen belül hosszabb hidegebb és rövid enyhébb időszakok váltakoznak. A mostani enyhébb időszak azonban példátlanul hosszúra nyúlt (kb 10 ezer éve tart) ennek köszönhető, hogy egyáltalán van technikai civilizáció. A hirtelen hőmérsékleti visszaesésnek a korábbi ilyen, 1-2 ezer, vagy csak pár 100 éves időszakokat tekintve már vagy 5 ezer éve meg kellett volna történnie.
    Jelenleg is van egy kb 1500 éves ciklus, ami a klíma enyhébb méertékű változásán tetten érhető.

    Az a modell, szemlélet, ami az utóbbi pár száz év eseményeire építkezik nyilvánvalóan hibás, pláne ha nem tudja visszamenőleg bemutatni az egész 3 millió éve tartó jégkorszak dinamikáját.

    Ez sokkal bonyolultabb, összetetteb, több fázisátalkulást tartalmazhat, mint jelenleg gondoljuk. Pl a pár hete a sarkkörön megjelenő 30 fokos hőmérséklet azt jelentheti, hogy bizonyos hőmérséklet felett a globális légkörzés 3 cellás modellje megváltozik. A cellák határát jelentő passzát szelek, sarkköri hosszúsági körök mentén fújó szelek határát egy-egy jelentős légtömeg átlépheti, azok zónáját eltolhatja.

    Nem a folyamatosan évezredek alatt pár fokos változás a katasztrófális, hanem ha a változás elér egy fázishatárhoz, akkor az egész rendszer szinte egy pillanat alatt, gyak 1-2 évtized távlatában 5-10 fokokat hűl/melegszik!
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.05.23. 13:25:05