• Irasidus
    #53
    Tegyük helyre a dolgokat, mert itt nagyon sokan nincsenek képben!

    A legtöbben abból indulnak ki, hogy nem tudják elképzelni, tehát nincs is, nem létezhet! Pedig, a természetben nem minden az öt érzékszervünkkel észlelhető, és nem a mi szavannákon edződött képezőerőnk szerint működik! Közhely, de a tudás ott kezdődik, ahol felismerjük a saját korlátainkat, és az univerzum megismerése emberi képzelőerővel nem működik, nem megy. Erre találták ki a tudományos módszertant! Most nem ismertettem az egész módszertan, akit érdekel rákeres, de! - Newton óta tudjuk, hogy a természet szabályosságok mentén működik, ami matematikai formában kifejezhető, és fizika szabályai szerint összefüggés feltárható! Ez annyira biztos, mint az, hogy ha kiugrasz az ablakon akkor leesel! És éppen ez a lényeg, a természet nem ismerhető meg ezek nélkül a szabályrendszerek nélkül, amihez matematika szükséges, elképzelés meg sok esetben lehetetlen, de bizonyított, hogy létezik, működik. Amikor te kedves fórumozó az sg olvasgatod, NGO, Discoveryt nézed - nem tudományt szívsz magadban, hanem annak butított változatát, amit úgy hívnak ismeretterjesztés! Ez egy nagyon jó műfaj (ha jól csinálják), csakhogy ebből hiányzik egyrészt a fizika-matematika, azaz konkrét lényeg, hogy helyette viszont megpróbálják ezt hasonlatokkal, metaforákkal érzékeltetni, azoknak, akik fizika-matematika alapjait nem ismerik! Na, most tudod én mit látok? Azt, hogy egyesek nem ismerik a különbséget a tudomány és sg cikkei között! Egyesek azt hiszik, hasonlatokkal, képzelőerővel valóságról lehet értelmesen beszélni, és egyszerűen hinni, vagy nem hinni benne... Javaslom, hogy csak egyszer keress rá komolyabban arra, amiről beszélsz! Garantálom, hogy megfogsz lepődni, már ha tudsz következtetés levonni a te tudásod, és aközött amit látsz!

    Mivel fizikával itt hiába érvelnék, megpróbálok az ismeretterjesztő irányból, abból is az igényesebb fajtát mutatni nektek, amikor a hasonlatok jó közelítéssel a valóságot írják le, persze így sem jól! (Ugyanis van rossz ismeretterjesztés, amihez nem kell messzire menni.) Remélem ábrák nélkül is fog menni... Egy próbát megér.
    1. Miben tágul az univerzum?
    Itt két alapprobléma is felmerül, egyrészt, hogy nem tud az ember elképzelni olyat ami nincs benne valamiben, pedig az univerzum ilyen hely(*); másik amit nem tudunk elképzelni, hogy az univerzum határtalan mégis véges. Próbáljuk meg másképp megközelíteni, minden pont minden ponttól egyformán távolodik, így bárhova utaznál mindig ugyanakkora lenen az univerzum mérete, így a képzeletbeli szélét soha el nem érheted, mert nincs olyan neki, annak ellenére, hogy nem végtelen méretű. Nem egyszerű mi? Hát nem az, ezért is hülyeség ezen lovagolni, és hasonlatokba belekötni. Persze már látom, hogy de a univerzum elmélet szerint... És itt álljunk meg egy pillanatra! Ugyanis ez játék a szavakkal, ugyanis hívhatnák Összetett-Univerzumnak is, vagy simán Univerzumnak, ami mindent magába foglal. Persze, most mondhatod, hogy én játszok a szavakkal, csakhogy ha Multiverzum-elméletben ugyebár hatással vannak a dolgok egymásra, akkor már nem mondhatjuk őket különálló, független résznek, vagy ha nincs hatással, akkor meg bizonyítani sem lehet, és tudománytalan.

    Sajnos az univerzum méretével kapcsolatos szám(ok), megtévesztőek, ugyanis ezek nem bizonyított tények jelenleg, hanem csak egy mellékszámítás eredménye, rengeteg bizonyítatlan tényezővel. Sajnos ez is egy olyan dolog, mint graviton, éter, szuperhold, stb. amit a média (és főleg a Wikipédiát író, unatkozó biztonsági örök) felkaptak, és előszeretettel lobogtatnak. Az Univerzum méretét jelenleg nem ismerjük, és nem tudunk valódi becslést adni sem! Felejtések el a számokat, és gondolkozzatok végtelen-végesben!
    2. Idő.
    Felmerült, hogy ha abszolút nulla fokra lehűtenék a dolgokat, akkor megállana az idő. Ez már csak azért sem lenne igaz, mert idő skalármennyiség, és nem vektormennyiség, azaz nincs iránya (az, hogy még is van, az csak látszólagos, ha van igény kifejtem miért), vagyis olyan mennyiség mint például a hőmérséklet, a tömeg, vagy a térfogat. Ez a skalármennyiség a koordináta-rendszer transzformációja során változatlan marad, azaz "valójában nem telik az idő". Viszont értem a kérdést, csakhogy az abszolút nulla fok nem nulla energiaállapot, csak megközelíti az energiaminimumot, amit a termodinamika törvényei szerint tetszőlegesen megközelíteni lehet csak, de elérni soha - akárcsak a fénysebességet.
    3. A tér görbülete.
    A tér görbülete milliószorosan kimért tény, és nem csak a Napfogyatkozások során KIMÉRHETŐEN elhajló csillagfényre gondolok, hanem gravitációs lencse hatásra, mi gyönyörű látható dolog (tehát az óvodás hiszem ha látom elv, ebben az esetben érvényesül), de ezen kívül millió más kísérlet és megfigyelés bizonyítja.
    4. A kezdet.
    A legtalálóbb hasonlat a kuglófot. Képzeld el, hogy a tészta a téridő, és a mazsolák a galaxisok, azaz az anyag. A kuglóf ahogy kel, a tészta kitágul, megnő. De nem a közepétől, hanem minden "téridő-tészta" pontja tágul minden más ponttól, nincs kezdeti "kelő pont". Az Univerzum is ilyen, az orrod előtt lévő pont volt az ősrobbanás kezdete (!), meg a hátad mögött lévő pont, meg az Androméda-galaxisban, és mindenhol ahova csak mutatni tudsz. Ennyi, ha kihagytam valamit szóljatok.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2019.05.01. 10:34:29