• TokraFan
    #221
    Igazad van alapvetően, de az eredeti felvetés itt nem azt jelenti, hogy jeleket lehet továbbítani a jövőből a múltba, mert ez termodinamikai okokból még a retrokauzális teóriában sem megengedett és lehetetlen is. Viszont a retrocausalitásnak van egy fizikusok által is tanulmányozott, paradoxont nem feltétlen okozó értelmezése is, ami legalábbis továbbgondolásra okot adhat. Nevezetesen, amikor egy kísérletező kiválasztja a mérési konfigurációt és megmér vele egy részecskét, akkor ez a döntés befolyásolhatja a részecske bizonyos tulajdonságait a múltban, még mielőtt a kísérletező elvégezte volna a kiválasztást! Vagyis egy jelenben hozott döntés _elvben_ befolyásolhat valamit a múltban.
    Ugye az eredeti Bell tesztek után a fizikusok azt mondták nagyon helyesen, hogy a retrokauzális hatások nem történhetnek meg, mivel a tesztből az következne, hogy a távoli részecskék valamilyen módon gyakorlatilag azonnal képesek hatást gyakorolni egymásra, és "tudják" hogy milyen mérést végeznek a másikon. Egymástól nagy távolságokra lévő részecskék esetén erre semmilyen ismert mechanizmus nem ad életképes magyarázatot, mert a standard fizika alapján ez csak a fénysebességnél nagyobb sebességgel lenne magyarázható, ami ugye lehetetlen. De azzal az elméleti lehetőséggel, hogy az egyik részecske mérési beállítása retrokauzálisan befolyásolhatja a másik részecske viselkedését, nincs szükség a távolságok figyelemevételére.
    A probléma ezzel az egésszel az, hogy alapvetően időben gondolkodunk, miközben kvnatum szinten valószínűségekről van szó, tehát nem időben egymást követő ok-okozati láncok következnek, hanem egymás melletti eseményekkel és azok valószínűségével kell operálni. Szóval az egész kérdés elméleti, a kísérletek furcsa eredményeket adnak, de a helyes értelmezésük marha nehéz.
    Ráadásul nagyon valószínű, hogy az idő irányáról szóló koncepciók valójában az anyag hullám és részecske természetének helytelen értelmezéséből fakadnak. Egy biztos, folyamatos vita van a kérdésről az elméleti fizikusok között is és bár rengeteg kísérletet végeztek, egyértelmű magyarázat ezidáig nincs.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.05.08. 16:48:48