• kvp
    #90
    A szendioxidsemleges technologiaval eloallitott arambol keszitett szintetikus cseppfolyositott metangaz hozna kb. azt a szintet amit a jelenlegi plug-in elektromos autok, ugyanazzal az aramforrassal. Csak nem a nemet ipar elektromos autoit kell nezni, hanem mondjuk egy Tesla 3-ast (Tesla model Three), ami kb. az elektromos autogyartas T modellje.

    A technologiai kulonbsegek a Tesla 3 eseten:
    -letravaz, kozepen az aksicsomaggal, a kasztni fuggetlen, kulon gyurodik
    -egyetlen valtoaramu motor-generator (kalickas aszinkron), allandomagnesek es szenkefek nelkul
    -elektromos szervok
    -elol egy kozponti szamitogep
    -hatul a motor es toltes vezerlo doboza

    Gyakorlatilag nagyon olcson gyarhato, nagyon olcson toltheto es ha szendioxid semleges az aramforras, akkor nemcsak a gyartasi koltseg szendioxidigenye toredeke egy modern nemet benzines autoenak, de utanna se termel semennyit.

    A lenyeg az, hogy a teljes nemet autoipart fel kellene szamolni hozza es az olcsobb es kornyezetbaratabban gyarthato amerikai Tesla fele techologiat elterjeszteni helyette. Persze egy nemet gazdasagi kutatoceg nem fogja azt mondani, hogy akkor lenne a leginkabb kornyezetbarat a kozlekedes, ha az osszes tamogatojuk megszunne letezni es a teljes piacukat atvenne egy masik allam konkurens cege. (hozzateszem, ha valodi kutatointezetrol lenne szo, akkor kepes lenne kimondani a szamara kozvetlenul anyagilag is karos igazsagot, de ez nem jellemzo a vilagban sehol)