• defiant9
    #105
    "Magyarul a LiDAR szerint jelentős akadály van előtte az úton"
    A LIDAR megadja a tárgy 3D-s formáját leíró ponthalmazt, ebből az infóból + akár abból hogy a szél mozgatja már a SW feladata hogy eldöntse hogy kutya vagy zacskó. Határeset mindig lesz, a zacskóban simán lehet vasdarab is. Ha nincs annyi infó ami elégséges a biztos döntéshez (pl. nem ment át rajta senki, nem fújja a szél), akkor én azt is el tudom képzelni hogy az embert kéri meg a döntésre a gép, ahhoz nem kell jogsi hogy felismerjünk egy sün-t az úton, de embernek is csak akkor megy ha kellően közel van, ami szükségszerűen a sebesség csökkentését jelenti.

    "Azaz ködben/esőben még annyit se ér, mint az optika"
    Ezt miből vetted le? A látható tartományban dolgozó optika sem lát át ezeken a közegeken, a lenti videón én sem vettem észre az embert a köd miatt csak közelről. A radar továbbra is része a rendszernek, csak ebből nem lehet olyan részletgazdag 3D világot építeni, több a bizonytalanság. Két eshetőség van vagy csökkenteni kell a sebességet, vagy tovább kell okosítani a gépet. Pl. mivel a lidar impulzusokat bocsájt ki így képes kimérni a ködön átpattogó foton extra futási idejét ezt pedig beépítheti a képalkotó algoritmusba, passzív kameránál ilyen lehetőség nincs.

    "Magyarán egy laza füstön sem lát át"
    Laza füstön átlát, a képen olyan füst van amin szemmel már nagyon nehéz átlátni, de ilyen távolságból a LIDAR látja a dobozt. Messzebbről már nem látná.

    "SATUFÉK !"
    Ostobaságot szajkózól, a köd messziről is köd, nem a semmiből bukkan fel.

    "Két kézzel fogod a kormányt, nem napellenzőzöl :p "
    Tehát a napellenző egy értelmetlen szerkezet? Akkor szerinted minek építik be évtizedek óta. Jó lenne ha elgondolkoznál ezen amikor ilyen mindenki hülye érveket írsz le

    "Tudod van (nap/vezetői)szemüveg, fényre sötétedő. Kameráknak is."
    Rendben, mutass akkor egy képet ami a nap kitakarása nélkül képes megmutatni az 1 fokkal mellette lévő objektumot. Nincs ilyen. Ekkora fényerő különbséget nem lehet általánosan sötétedő üveggel megoldani mert az az értékes információt is vágja.

    "Ismét csak lásd előző soraim, és ekkor sem vezetsz vakon."
    Az előző soraid hibásak. Az UV-re sötétedő üvegek vagy sárga szemüvegek nem tudják megoldani a fényszórózás problémáját, kicsit javítanak a helyzeten. Másrészt éjszaka nem csak a szembejövő fényszórójából jövő sok fény a fény a gond, hanem az egyébként kevés is. Az emberek - meglepően nagy többsége - ezért nem is vezet este, a nappalihoz képest jóval kevesebb információból sokkal nehezebb az agyunknak is felépítenie a helyzetet.