• ostoros
  #37
  Persze, hogy összeomlott. De hány év után is? A legtöbb birodalom messze nem húzta annyi ideig. Mellesleg, ha nem omlott volna össze, most nem beszélgetnénk itt.

  A római birodalom egy kő konzervatív banda volt. Ez tény. Ahogy felpuhult ez, össze is omlottak...
  Az viszont tény, hogy a változásokhoz nem tudtak alkalmazkodni, lassították is a térség fejlődését rendesen. Bár az összeomlásuk kezdetben nagy visszaesést hozott, de lehetőséget adott valami újnak...

  Ami a társadalmi fejlődést illeti... helyesebb társadalmi változásról beszélni. A feudalizmus kialakulása bár talán fejlettebb a rabszolgatartásnál, de a rómaiak szempontjából a birodalom végét jelentette mert az önellátó gazdaságok megszüntették a kereskedelmet. A birodalmat összetartó kereskedelem nélkül már csak a hadsereg maradt ami egyben tartotta az egészet. Na, ezért erőltették a kereskedelmet akár úgy is, hogy ezzel embereket kellett kézi vezérelniük. Vagy 150 évvel meghosszabbítva így a birodalom fennállását. Vagy agóniáját, ha úgy vesszük. Lehet, ha a rómaiak hamarabb összeomlanak a kora középkori visszaesés sem lett volna olyan súlyos.

  Nagyon zárójel: én hasonló dolgot vélek felfedezni az EU-ban. Egy gyors felbomlás talán kevésbé lenne fájdalmas minden résztvevő tagországnak, mint az agónia amit csinálni fognak európai politikusaink a következő évtizedekben, ha rajtuk múlik.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.04.08. 22:40:15