• TokraFan
    #35
    "Vonatkoztass már el tőlem"

    Nem veled akartam foglalkozni -nem is ez a lényeg-, de mivel saját magaddal példálóztál, nyilván erre reagáltam!

    "Kinyírja a vidéket teljesen."

    A vidék átalakul, nem nyíródik ki! Átalakulnak a struktúrák, de ez mindig is így volt. Majd ha ez zsákutca lesz, akkor visszarendeződik, de simán benne van az is, hogy nem fog! Ahol pl. meg tudják teremteni a lehetőségét a turizmusnak, ott nemhogy rorhadna le a szint, hanem éppen ellenkezőleg, virágoznak ezek a települések. Ok, ma már nem disznót tartanak ott meg tehenet, hanem vendégeket fogadnak. Mert az urbanizált embertömeggel annak igénye is együtt jár, hogy néha ki akarnak szakadni a pörgésből és lelépni valami szép helyre. Erre pedig kiválóak a vidék adottságai. Szóval átalakulás van inkább, és nincs egyértelmű lerohadás. Bizonyos régiók leszakadnak, de ez mindig is így volt, egészen más okok miatt is (pl. kimerült egy bánya valahol, akkor munka híján a környék lepusztult). Ebben semmi új, vagy vészes nincsen.

    "Nem biztos, hogy boldogabb lesz az ember persze munkája lesz kajája lesz, csak épp rohadtul nem ott él ahol amúgy szeretne"

    Ugyanaz, mint az előbb említett bányászváros esetén. Nyilván, egy utópisztikus világ jobb lenne, ahol mindenki boldog és satöbbi, de ez a digitalizáció előtt sem valósult meg. Sőt, nagyszüleim vidéken éltek, de mást sem hallottam annak idején az egész falutól, minthogy milyen jó nekem, mert én a "nagy fejlett Budapesten" élhetek! Persze ők is szerették a házat meg minden, de azért napi szinten állatokat ganajozni és kiskertet basztatni annyira nem volt nagy öröm egy életen át. Ezt egyébként csak az új generáció gondolja, egyfajta téves nosztalgiából, mert igazából fogalmuk nincs, hogy a vidéki élet milyen szinten volt kemény! A sok "bezzeg őseink, eleink" nosztalgiázó 2 hét után sikítva menekülne vissza a kényelmes, szagos babos modern Budapesti lakásába, ha azt és úgy kéne csinálniuk egy életen át, amit és ahogy "eleink" csináltak! Nagyapámék nem lenézték a kerti gépeket, éppen ellenkezőleg, ők tudták csak igazán értékelni, mit jelent a technológia, amikor a napokig tartó, nehéz kézi kaszálás helyett, fél nap alatt végzett a gépi fűnyírással.
    Szóval a vidékkel is az van, amiről korábban beszéltem az emberek kapcsán. Ahol olyan vezetés van, akik képesek haladni a korral és tesznek azért, hogy kiaknázzák a lehetőségeket, azok virágoznak és fejlődnek. Akik meg csak sírnak, hogy miért nem toporoghatnak még ezer évig egyhelyben, és miért nincs minden úgy, mint 100évvel ezelőtt, azok lemaradnak és valóban kinyíródnak...
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.04.07. 22:26:44