• kvp
    #3
    Az egyetlen biztos megoldas az, ha minden tartalmat a publikalas elott elozetesen jova kell hagyni. Ezt az ugynevezett whitelist strategiaval lehet, azaz csak az oszthato meg ami jovahagyast kapott. Igy ha valaki meg akar osztani egy sajat felvetelt (mondjuk ismerosnek elkuldeni messenger-en), akkor azt feltolti, jovahagyatja, es ekkor valik lathatova masok szamara.

    A fenti megoldas nem akadalyozza meg a mar elozetesen regisztralt es jovahagyott tartalmak tovabbosztasat, tehat az egyszer mar jovahagyott cicas video, reklam poszter vagy pride flag mar tovabb oszthato akarhanyszor, amig azt semmilyen formaban nem modositjak. Amennyiben akarmilyen kis modositas is tortenik rajta akkor megvaltozik a hash-e es azzal ervenytelenne valik a digitalis alairasa, tehat ujra jova kell hagyatni.

    A fenti modszerrel meg az is megakadalyozhato, hogy politikailag inkorrekt 'csaladi' fotokat osszon meg valaki a sajat rokonaival, 'privat' uzenetben. (utobbiak is publikusak, mert pl. a messenger-es maganuzeneteket is latjak a facebook moderatorai es ezeket is kiadjak a partnereiknek)

    Persze a fenti rendszer meg Kinaban is nehezen menne at, foleg a koltsegek miatt, de nyugaton lehet kenytelenek lesznek bevezetni ha a jelenlegi vezetok szeretnek megorizni a hatalmukat. (Magyarorszagon es az USA-ban viszont alapvetoen populista vezetes van, itt pont a forditottjaban erdekelt az allam, hogy szabadon lehessen terjeszteni minden tetszoleges mertekben valos infot)

    ps: Az, hogy a nezok nem szoltak joreszt annak tudhato be, hogy vagy egyetertettek vele, vagy csak bameszkodtak, mint ahogy sok baleset helyszinen is inkabb fotoznak az emberek minthogy odamenjenek segiteni.