• Fefy
    #9
    Egyet is értek azzal, amit írtál, meg nem is.

    Alapvetően a közösségi oldalak szakemberek által vannak megtervezve. Mégpedig olyan szakik által, akik tudják, hogy mivel lehet a tömegeket befolyásolni. A fészbuk például kimondottan úgy van kialakítva, hogy azt érezd, hogy szükséged van a lájkokra, szükséged van arra, hogy megmutasd mindened, stb. A felület kb minden egyes képpontja pontosan úgy van megtervezve, hogy te a lájkokat gyűjtsd.

    Kezdjük például egy nagyon egyszerű dologgal. Bal oldal, ahol a legtöbbet matatsz egérrel, van a messenger, a hírfolyam, a csoportok. Felül bal oldalt a keresőmező és az oldal első mezője az, ahol írhatsz egy újabb bejegyzést. Ennek a mezőnek a helyörző szövegje a "Mi jár a fejedben?" szöveg. Kvázi ezzel ösztönözve azt, hogy csevegj, vagy ossz meg valamit.

    A profilod, a biztonsági beállítások, stb pedig jobb oldalt el vannak dugva egy-egy ikon, vagy legördülő menü mögé, mint ha ez nem is lenne fontos.

    Ezek ráadásul csak a legfeltűnőbb és szándékosan manipuláló dolgok. De lehet még fokozni: A kezdőlapon nem a legfrissebb eseményeket látod az oldal tetején, hanem azokat, amit egy algoritmus alapján úgy állapítanak meg, hogy számodra érdekesek lehetnek. Ezzel is potenciális lájkolóvá/megosztóvá téve az "ártatlan" felhasználókat.

    Nem szeretném minden pixelét kielemezni a fészbuk főoldalának, de láthatod, hogy mennyire manipulatív a dolog. Van aki ellen tud állni és van aki nem (leginkább a többség nem tud).