• dyra
  #14
  Azért mert alapvetően majomtermészetűek vagyunk. Utánozzuk a másikat. Ha nem tudod utánozni a frusztrációt okoz. Az alapoktól így működik szinte mindenki. Persze jó kérdés egyáltalán müködhetne-e másként.

  Off. Nem teljesen releváns. De az biztos, hogy túlzottan teljesítménycentrikus lett a világ szinte mindenben. Aki nem tud valamiben jó lenni az szinte garantáltan mentálisan beteg lesz. Márpedig az emberek jó nagy százaléka nem tud.
  ""Minden sporthoz napi több órákat kell edzeni. "
  Egy cselekvés értékét nem az adja meg, hogy mekkora erőfeszítés áll mögötte. Sok energikus, szorgalmas embert találunk a történelem legsötétebb személyiségei között. Az, hogy "sokat kell hozzá edzeni" egészen átgondolatlan, gyerekes, ostoba érv az élsport létjogosultsága mellett.
  A sport ilyen mértékű dicsőítése, ahogy azt a jelenlegi társadalom teszi, valójában a materializmus uralmát mutatja az emberi lelkek felett. Az ember hármasságából - test, lélek, szellem - a mai többség csak a testet akarja tudomásul venni. Csak az anyagot szereti, tiszteli, azt imádja, csodálja, dicsőíti. A testi teljesítményt ismeri el és azt jutalmazza leginkább.
  Eszükbe sem jut az embereknek, hogy így csupán az ember múlandó részét hangsúlyozzák ki és csak erre a múlandó részre hívják fel az új generációk figyelmét. A lényegesebb, határtalanabb részei az embernek, mint a lélek és a szellem, emiatt mintegy a háttérbe szorulnak, jelentéktelenné homályosodnak.
  A sport imádata a beteg tudat tünete.
  A test körüli nagy felhajtásba jól lehet menekülni a nagy kérdések elől.
  Az fel sem merül az emberekben, hogy lehetne egy egészen más társadalmat építeni, ahol a valódi, maradandó értékeket emelik fel, magasra, hogy mindenki lássa. Ahol az a teljesítmény számít értékesnek, ami az ember legmagasabb rendű képességeiből táplálkozik, és azokból alkot valami újat.
  Nem a sportra és nem sportolókra van most szüksége az embereknek.
  Olyan hatások gyógyíthatják meg a mai kor eltorzult tömegeit, melyek tudatosságban, kifinomultságban adnak példát számukra. Lelki impulzusokra, szellemi útra van szükség, kérdésfeltevésekre, belső fejlődési lehetőségre."

  Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.03.20. 16:17:08