• bundasjezus
    #8
    Soha nem volt még ilyen könnyű megismerni a világot, mint manapság, hiszen az internetnek köszönhetően egy kattintásnyira van tőlünk minden információ. Az ember azt hinné, hogy a gyorsan és széleskörűen elérhető tudás művelt társadalmat eredményez. Dehogy. Félművelt, félanalfabéta egyének terjesztik a féligazságaikat az interneten. Nincsenek már szűrők, amiken fennakad a nyilvánvaló hülyeség. A régmúlt embere keveset tudott a világról, de azt jól tudta. A ma embere mindenhez hozzászól, de akkor is hülyeséget.

    Így jutottunk el a laposföld-hívőkig, a klímaváltozás-tagadókig, az oltásellenes meggyőződésekig. De mondhatnám az Apple, a Tesla és egyéb technológiai hype-okban hívőket is.

    Formálisan léteznek még vallások, de egyre inkább visszaszorulóban vannak. Viszont az ember nem tudja levetkőzni 100 ezer éves ösztöneit ilyen rövid civilizációs múlt alatt. Ezért Isten helyére valami más, követendő dolgot keresnek az emberek, amiben hihetnek és ami célt ad az életüknek.

    A kisebb probléma a leellenőrizhető tények hiánya és a hülyeségek terjesztése. A nagyobb probléma, hogy világszerte tömegesen kerülnek ki az iskolapadokból olyan emberek, akiknek papírjuk van róla, hogy tudnak írni-olvasni-számolni. Valójában azonban nem értik meg az olvasott szöveget, nem tudnak helyesen mondatot szerkeszteni és nem tudnak fejben két számot összeadni, kivonni, összeszorozni. Ez a félanalfabétizmus. Ennek egyik eredménye a cikkben említett oltásellenesség.
    Utoljára szerkesztette: bundasjezus, 2019.03.01. 23:17:56