• ostoros
    #27
    Nem ismered, mert akkor nem mondtál volna ilyet. A középkor során nagyon kevés olyan ember volt, aki nincstelennek számított. Minden jobbágynak megvolt a kis földje, amit művelt, kurvára nem ért rá gyárban dolgozni. Arra csak az akitől elvették mindenét a megélhetését gyakran még a házát is, na azok elindultak valahova "szerencsét próbálni" ők képezték a középkor során a városok fenntartásához szükséges beáramló tömeget. Ők voltak az első munkások, akik viszont túl kevesen voltak ahhoz, hogy egy manufaktúra igényét kielégítsék. A többi városlakónak pedig megvolt a maga szerepe, péktől kezdve a kovácsig, ők rohadtul nem hagyták ott a saját műhelyüket, hogy valakinél nekikezdjenek éhbérért dolgozni.

    Ahhoz tömegesen kellett egyidőben nagy területen nincstelenné válni embereknek, hogy még csak más városokba se tudjon elvándorolni, ahol beállhatott volna valahová inasnak, vagy hordárnak. Más szóval egy gyors társadalmi változásra volt szükség az ipari forradalom elindulásához.

    A létminimumról: aki a létminimum alatt él, az már nem él, mert halott. A mai meghatározás eltávolodott a rideg valóságtól. Szerencsére.