• Sequoyah
    #15
    Azert ez igy egy kicsit elhamarkodott. Kina eddigi novekedese szinte teljesen kizarolag az olcso gyartasnak es az allamilag tamogatott cegeknek koszonheto, amivel felzarkozni lehet gyorsan, de vezeto szerepet atvenni egyaltalan nem.

    Van par dolog ami hianyzik a vezeto szerephez:
    - A Kinai kapitalizmus meg mindig esetleges, es csak 1-1 regioban mukodik. Mas regioban a fejlodes is akadozik.
    - Allami iranyitasu a kapitalizmus, a kormany donti el hogy kit enged, illetve alaposan meg is tol bizonyos vallalatokat penzzel. Ez pedig oriasi pazarlasokhoz vezet, lasd pl a szellemvarosok peldajat.
    - Az innovacio eleg kezdetleges. A Kinai kultura olyan dolgozokat eredmenyezett, akik utasitasokat hajtanak vegre, de onallo problemamegoldasra keptelenek.

    Ennek a hatasai eleg nyilvanvaloan latszanak. Ahogy a Kinai munkaero mar nem olyan olcso, rogton megkezdett a fejlodes lassulasa. Es tovabbra sem nagyon tortenik innovacio, nincsennek nagy Kinai talalmanyok, inkabb csak kisebb eredmenyeik vannak.

    De a potencial az megvan bennuk, a fentiek ellenere is ma azert megicsak sokkal tobbet innovalnak mint 1-2 evtizede, illetve a kapitalizmus fele nyitasnak is vannak eredmenyei, csak tovabb kellene csinalniuk.