• Sequoyah
  #65
  Az irany mindenkeppen jo. Foleg hogy valoban hasznos dolgokra is koltik nem pedig a hadiiparra. Pl urkutatasra is koltenek, fuzios energiara stb...
  Szoval eroforrasuk megvan, az elhivatottsag megvan, igy a potencialjuk abszolut megvan.

  A problema az az, hogy ezen grafikonok ugy keszulnek, hogy a mai aktualis allapotot nyilegyenesen meghosszabbitjak a vegtelenbe, ami meg veletlenul sem szokta fedni a valosagot. Ha igy lenne, akkor mi mar legalabb 10 eve utolertuk es lehagytuk volna az EU-t, a 90-es evek hasonlo grafikonjai alapjan:D

  A valosag viszont az, hogy barmilyen temaban nagyon konnyu komoly fejlodest felmutatni, amennyiben nagyon le vagy maradva a tobbiektol. A felzarkozas mindig gyors. De minnel kozelebb vagy az elithez, annal inkabb lelassul ez a fejlodes, es egy ellaposodo gorbe alakjaban konvergal ahelyett hogy lehangyna a tobbieket. A vezeto szerep atvetelekor pedig mar vert kell izzadni minden apro kis elorelepesert.

  Es ha a Kinai berendezkedes minosege elmarad a nyugatitol, akkor pedig nem is a nyugati szinthez konvergalnak, hanem egy alacsonyabb szinthez. Mivel jelenleg meg mindig a nyugati termelekenyseg fele/harmada kornyeken jarnak, ezert meg egy ilyen alacsonyabb szinthez konvergalas is jelenthet oriasi pillanatnyi fejlodest, mivel meg az alacsonyabb sajat potencialjuktol is messze vannak.

  Es van ket fontosabb indok ami ez utobbit tamasztja ala. Meg mindig nincsen szabad piac naluk, csak reszben. Az allam rengeteget nyul bele a piacba, es sokszor rosszul teszi azt. Rengeteg penzt pazarolnak el total folosleges projectekre, pl a szellemvarosokra. Csak 1-1 regioban nyitottak meg a szabad piacot, es fejlodes is csak ezekben van.
  A masik indok pedig hogy az innovacio es problemamegoldas meg mindig nem a Kinai mindennapi kultura resze, mint nyugaton, szoval az innovacios erejuk korlatozottabb. Letezik, tudnak innovalni, de a nagy attoresek egyelore meg mindig nem onnan erkeznek.

  Es ez nem csak elmelet, latszanak elegge a jelei. A Kinai fejlodes elegge repedezik, a valsag szelen tancol. A Kinaiak belso eladosodottsaga is oriasi. Es sokan megkerdojelezik a Kinai gazdasagi novekedes valos merteket is, mert a hivatalos adat amit mi ismerunk az a Kinai kormany sajat bevallasa alapjan keszult, es fuggetlen forrasbol nem sikerult megerositeni, csak annal alacsonyabb ertekeket.

  Szoval a potencialjuk megvan, de ahhoz sokat kell meg tenniuk, es sok akadalyt kell legyurniuk. Nincsen egyenes utjuk a Nyugat lehagyasahoz.
  De ha nem is hagyjak le nyugatot, szamottevo nagyhatalomkent mindenkepp szamolni kell veluk a jovoben.