• ostoros
  #55
  Kifejtem részletesebben, hogy ne csak trollkodás legyen.
  No.
  A magyar népköztársaság anno nem rendelkezett külföldi valutával. Semennyivel. Ezért aztán úgy döntöttek, hogy vesznek fel hitelt a világbanktól, hogy ABBÓL külföldi technológiát vásároljanak, és modernizálják a gazdaságot. Ez részben sikerült is, de ez másik történet, nem megyek bele.
  És miről beszélgettünk az előbb? Hogy Kínának miből van nagyon sok? Igen, pontosan abból amelynek hiánya elvezette a magyar gazdaságot a rendszerváltás kezdetéig.
  Kína mindenféle technológiát meg tud vásárolni. Ha az amcsik nem adnak el nekik, majd elad más. Németektől kezdve a svédekig szinte mindenféle technológia beszerezhető, és be is szerzik, akár úgy, hogy magát az azt birtokló vállalatot veszik meg.
  Nyugodjál meg, tudnak rephordozót építeni, megvették már hozzá a technológiát, amit pedig nem tudtak megvenni, azt ellopták, lemásolták.

  Szóval nyugodtan befejezheted ezt a faszakodást, hogy "otthon nem tudják elkölteni a dollárjukat", már hogyne tudnák. Fogják a telefont, feltárcsázzák akármelyik ezzel foglalkozó amerikai vagy európai vállalatot, és építtetnek velük hajógyárat otthon Kínában, és kifizetik őket dollárban, hidd el, el fogják fogadni. Tudod te mennyi német cég építkezik Kínában? Nagyon sok. És nem csak hadiiparról van szó, civil szférában is óriási építkezések folynak, amerikai vállalatok is részei a dolognak, de a németek viszik oda a legtöbb technológiát, ahogy az oroszokhoz is a németek vitték az ukrán helyzet előtt.