• kvp
    #16
    "Ne farasszuk mar egymast..1 CNC gepsorrol beszelunk..."

    Valoszinuleg pont ez volt a gond, hogy CNC-vel estek neki. Pedig ha pentalobe-os apple csavarrol van szo, akkor drot, fejezogep, benne az alapbol pentalobe-os szerszam, aztan ra a menetpreselo lapokra, majd hokezeles es ha nem anyagaban rozsdamentes, akkor mehet a bevonatolasra. Ez percenkent 1 gepsorbol kb. 100-200 csavar. Az napi 8 oraban Ilyen kis csavarok eseten olyan napi 48-96 ezer darab es muszak elott/utan megy az atallas a kovetkezo termekre.

    A 22 szallitmany egyebkent kb. 1272 csavar / szallitmanyt jelent, ami 22 napnyi termelese a gyarnak. Ez 8 oraval szamolva olyan 2.6 csavar / perc, ami tenyleg egy atlagos univerzalis cnc gep teljesitmenye. Na most vessuk ossze ez a percenkent 100-200 csavart gyarto presgepes megoldassal, amihez viszont ket egyedi szerszam kell. (az egyik a fejhez, a masik a menetekhez) Ezeknek a szerszamoknak ara akkor jon vissza ha tobb millio csavart eladnak es Kinaban siman elfogy ennyi, mert tobbfele Apple termeket gyartanak es csak a fejezo szerszam felso reszet (amiben az egyedi minta van) kell egyedileg legyartani, a masik 3 darab kozos a tobbi gyartoknak szant meretazonos, de mas feju csavarokkal. Ha van masik 3-4 gyarto hasonlo megrendelesszammal, mar megeri.

    A vicces az, hogy nem a munkakoltseg a draga, mert a gep automata, hanem a meretgazdasagossag csak ott van jelen, ahol sok hasonlo gyarto van. Na ilyen hely mara mar csak Kinaban maradt.