• NEXUS6
    #6
    Szerintem nincs ilyen vagy, vagy kérdés. Az alapkutatásba főleg az állam fektet, az alkalmazott technológia kutatásba meg a cégek. Az állam nehezen tudna technológiát közvetlenül átadni egy-egy konkrét cégnek, már csak a piaci verseny tisztaságát védő törvények miatt is. A cégnek meg nem éri meg olyan alapkutatásba fektetnie, amiből tralán soha nem lesz semmilyen haszna.

    Fúziós erőmű technológia kifejlesztését ma nemzetközi állami összefogás szintjén valósítják meg. Ha kész a technológia annak nagyrészéhez valószínűleg mindenki szabadon hozzáférhet. Talán egyszer lesz is belőle valami.

    Az akksi technológia nem igényel olyan mgas forrásokat, inkább konkrét szaktudást és ötleteket. Azonban ne feledjük, hogy az akksinak mindíg is lesznek korlátai. Olyan, mintha a belsőégésű meghajtás során a jármű magával cipelné az üzemanyagot, a végtermékeket és mindazt a rendszert, amely visszaalakíthatóvá teszi a végterméket az üzemanyaggá. Csak a tömegarányokat nézed az akksi soha nem lesz olyan energia sűrűségi szinten, mint amit egy egység bezin/gázolaj jelent. Ilyen szempontból az üzemanyagcella (mondjuk földgázzal) lehetne minden szempontból jó és nem az akksi technológia!
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.01.22. 12:40:51