• Sequoyah
    #29
    allampapirba nem fektethetnek (utobbi esetben az allam jobban jar ha beszedi es megtartja a penzt)

    Igen az allam annyiban jobban jar, hogy ha megtartja a penzt akkor semmi garancia nincs a jovobeni nyugdijunkra.
    Az allampapirba fektetes az elvileg ugyan az, tehat odaadom az allamnak most, aztan 30 ev mulva meg kapok belole nyugdijat, viszont 100%ban garantalt hogy kamatostul megkapom. Feltetelezve persze hogy az allam nem jelent csodot...

    Szoval a helyes szerintem az lenne, ha alapbol magannyugdij lenne csak, es alapbol a teljes magannyugdij megtakaritas allampapirokba menne. Szoval ugyanugy az allam kapna a penzt mint most, es azt a penzt ugyanugy a mostani nyugdijak kifizetesere forditanak mint most, tehat a valosagban semmi nem valtozna. Viszont nem csak feneketlen kutba ontenenk a penzt, hanem nyilvan lenne tartva hogy mennyit adunk es mennyit kapunk, elidegenithetetlen formaban.
    Ennek ugye 0%-hoz kozelito brokerkoltseggel kell jarnia, mert azon kivul hogy nyilvantartjak a szamlat semmi hozzaadott erteket nem adnak.
    Aztan aki ugy erzi hogy van hozza affinitasa, donthessen ugy hogy atalakitja a nyugdijportfoliojat es kotvenyeket, indexeket vagy managelt reszvenyalapot tesz bele nagyobb hozammal, nagyobb kockazattal es megfelelo koltsegekkel.

    Az allam pedig megallapithat egy kotelezo allamkotveny-hanyadot, amivel egyreszt garantalja hogy a leghulyebbek sem veszitik el a teljes nyugdijukat, masreszt biztositjak az allam fele torteno befizetesek folytonossagat.

    Persze ezzel egy politikus sem jarna jol, csak az emberek, szoval nyilvan nem lesz ebol semmi...