• Sequoyah
    #28
    A reszvenypiaci befektetesek barmilyen 10+ ev feletti idotartamon elvernek barmi mast. Es nyugdijakat 40 evre fektetunk be, szoval maximum akkor lehet rajta olyan idotartamon vesziteni, ha ellopjak, vagy vilaghaboru lesz (de akkor meg tokmind1 hova tetted a penzed.)
    Persze egy valsag eseten zuhan, de barmilyen valsag eseten 10 ev alatt nem csak hogy bepotolja a piac a hianyt, de meg profit is lesz boven. Epp ezert szoktak az utolso 10 even belul kevesbe volatilis kotvenyekre valtani reszvenyekrol.
    Az hogy te pont a valsag miatt nyomott aru portfoliodat adtad el, az a te hibad. Ha megnezed hogy azota mennyit novekedett volna, akkor lathatod hogy mennyit veszitettel a magannyugdijbol valo kivonulasoddal.

    2,7-4,7% az pedig igen jo kamatnak szamitott. A masik opcio NEM a hitel fel nem vetele, hanem ugyanugy fel kellett volna venni ugyanennyi penzt a piacrol, duplaennyi kamattal. Es az arfolyamvaltozas azt is ugyanugy erintette volna, mert Forint forras nem volt.

    Így aztán ki is lopott?

    Amit rossz esetben még más pénzből is ki kell egészíteni. Te irtad. Most a hianyzo forrasokat az adokbol kell potolni, amik erosen vegesek, es igy fenntarthatatlan. A most befizetett penzed fele annyit fog erni, ha nyugdijba vonulasodkor fele annyi lesz a befizeto, es nagyon ugy nez ki hogy fele lesz, mert a nepesseg csokken...
    a járulék meg mehetett egyenesen (...) brókereknek

    Szoval te le,mondasz a sajat profitodrol, csak hogy a brokereknek semmi se jusson... gratula, magadat szivatod csak mert irigy vagy:D
    A BUX kb 5x-osere nott az elmult 20 evben, mikozben az inflacio ennek csak a fele volt. Kulfoldi fejlett orszagbeli indexet ennel meg jobb teljesitmenyt is nyujtanak.

    Es nem tudom te hogy vagy vele, de az en mostani magannyugdijszamlam koltsege az kb evente 0.05%, ez a broker haszna, mikozben atlagosan 7%-ot novekszik evente (persze nagy kilengesekkel).
    Ez azt jelenti, hogy a most betett penzem 5-10-szereset fogja erni amikor nyugdijba megyek.

    A penzugyi analfabetizmus csucsa amikor valaki ennyi penzrol lemond csak mert hitt a propagandanak hogy a brokerek gonoszok es mindenaron kerulni kell oket:D