• ostoros
    #29
    Én azért nem látom ilyen felhőtlenül a helyzetet. Nem teljesen fedi a témát, de idevág, ezért bemásolok valamit, amit korábban írtam, de túl lusta vagyok még egyszer leírni.

    "Pontosan így van. Elég megnézni Budapestet. Már a 40-es években kevesebb gyerek született a fővárosban, mint ami a lakosság fenntartásához kell. Azért lett akkora vízfej, mert vidékről költöztek be az emberek. Ami meg azért volt, mert a jó kommunista rendszer szinte minden ipart a fővárosba telepített, munkaerővel együtt. (szélsőjobb vélemények szerint azért, mert csak a fővárosban elég magas a macesz jelenléte.)
    Ma is ez történik amúgy, de ma már nem a kommunista párt telepíti be százezrével az embereket, hanem annyi történik, hogy Budapest és környéke elszív (lerabol) minden befektetést ami az országba érkezik. És mivel csak ott van munka vidék (főleg kelet-Magyarország) kiürül, és csak a legcsóróbbak, a nyugdíjasok és a cigányok maradnak.
    Aminek legfőbb oka a Budapesti döntéshozók csőlátása.
    Mert mi történik? Kis, vagy közepes (legyen mondjuk osztrák) cég úgy dönt befektet hazánkba. Első dolga mi? Irodát nyitni Budapesten. Aztán a budapesti alkalmazottainak ki adja a parancsot: keressetek befektetésre alkalmas helyszínt.
    Mire egy hét múlva elé tesznek 15 Budapesti, 9 Pest megyei, meg két Dunántúli helyszínt, hogy válasszon a főnök.
    Mert a budapesti ember agyában csak Budapest létezik. Csőlátás.
    Aztán meg csodálkoznak, hogy a vidéki ember gombokért, meg egy beígért állami befektetésért leszavaz a fityeszre. Mert a másik oldaltól még ennyit sem kapott soha, csak a dumát, hogy "társadalmi mobilitás" költözz te is Budapestre a többi mellé. Meg a lenézést, megvetést, mert a budapesti ember azt hiszi, hogy vidéken még mindig a gémeskút a menő.
    .
    Közben meg pont így születnek a gettók. Eltűnt a munkahely egy adott területről? Jaj, nehogy valamilyen állami befektetést csináljunk a térségben, nem inkább hagyjuk az egészet lerohadni, és adjunk munkanélküli segélyt. Ez történt Borsodban a rendszerváltás után. Állambácsi nem akarta megoldani a helyi krízist, inkább segélyezett, hogy a problémát megőrizze.
    Miközben egy meghirdetett villanyszerelői állásra (ipari áram) Győrön és Budapesten 6-an jelentkeztek, Miskolcon pedig 112-en. Igen. Száztizenketten, ugyanarra a hirdetésre.
    Szóval összegezve: a budapesti ember nem szaporodik, hát költöztessünk oda vidékről mindenkit, hogy azok se szaporodjanak, és kiürüljön az ország. "