Sequoyah#81
A fogyasztoi tarsadalom az egy egeszen mas vita. Az hogy a megnovekedett lehetosegeinket mire hasznaljuk hogy emelkedjen az eletszinvonalunk, azon lehet vitatkozni, es valoban, egy 3 helyett 2 evente lecserelt telefont en sem neveznem megemelkedett eletszinvonalnak:D
Ez jol osszefoglalja, hogy mitol lesz valoban jobb az eletunk:
- A kozepkorban el voltunk foglalva a legalso szinttel. Legyen kaja, ruha, fedel a fejunk felett, es kb ennyi. Szarazsag, vagy saskajaras eseten meg ez sem volt meg. Biztonsag mar nem volt, ha a foldesur rank lepett, akkor igy jartunk, ha a szomszed orszag lerohant akkor pedig meghaltunk.
- Ma a fentiek mar trivialisak, nem is gondolkozunk rajta. Meg a legutolso csoves is kap ingyenkajat valahol es egy hajlektalan szallast. De aki epeszu, es hajlando dolgozni (a tarsadalom 99%-a), annak van lakhatasa es kajaja a sajat munkajabol is.
- A biztonsagunk is trivialis, van rendorseg, hadsereg. Legtobben le tudjak elni az eletuket mindenfele attrocitas nelkul.
Ma a piramis felso 3 szintjen dolgozhatunk nyugodtan. A kozepkorban a hazassag egy racionalis/gazdasagi dontes volt, ma azt veszem el akit szeretek. A kozepkorban foldmuves voltam es pont, vagy ha a szuk, nem foldmuves osztaly tagja voltam, akkor a csaladi bizniszt vittem tovabb. Ha apam pek volt en is az leszek. Ma mar olyan munkat vegzek, amit szeretnek. Ha alkotni szeretek, akkor mernok leszek, ha embereken szeretnek segiteni akkor orvos. Meg egy "haszontalan" muvesz is meg tud elni, sot neha meg a gender szakos bolcsesz is:D
Na EZ az igazi eletszinvonal novekedes, nem a harmadik iPhone