Sequoyah#51
"A szegénység pedig nem származtatható a GDP-ből"
Egy szoval sem emlitettem a GDP-t. Amit linkeltem abban sincs szo GDP-rol. Tipikus szalmabab erveles...
Ha mar "idebofoges"-rol beszelsz, akkor legyel szives te se csak "idebofogd" az erveidet. En legalabb mutattam egy hivatkozast, ami nyilvanvaloan megmutatja, hogy a szegenyseg milyen durvan csokkent a vilagban. Te viszont az egvilagon semmivel sem tamasztottad ala amit irtal...
A demokraciat pedig te kototted ossze az eloskodessel es rabszolgareteggel. De Svajcban sehol nincs rabszolga, ott mindenki nagyon jol el. Svajcon kivulieknek pedig semmi koze a Svajci demokraciahoz, akarhogy is csavarod a szavakat es hozod be a globalizaciot a kepbe. Egy Svajcon kivuli mikor szavazhatott arrol hogy Svajc kizsakmanyolhatja-e? Semmikor... Mivel a Svajci demokracianak nem resze a Svajcon kivuli vilag.
Demokraciat kritizalsz egy olyan kontextusban ahol demokraciarol szo sincsen. Egy fejlett eros orszag ki tud zsakmanyolni egy fejlettlen gyenge orszagot teljesen fuggetlenul a politikai berendezestol. Szovjetunio is kizsakmanyolta a kornyezo orszagokat, Kina is kizsakmanyolja epp most Afrikat, mikozben egyikben sincs demokracia.
Egesz egyszeruen a kizsakmanyolasnak az egvilagon semmi koze a demokracia fogalmahoz, es a kizsakmanyolas az vegig jelen volt a tortenelem soran, fuggetlenul a politikai es tarsadalmi beallitastol.
Viszont az orszagon beluli kizsakmanyolas lenyegesen csokkent miota van demokracia. Van jogi rendszer amit a kisember is hasznalhat, barki elkoltozhet, munkat valthat ha ugy erzi kizsakmanyoljak. Persze a gyenge meg mindig gyengebb, de mas rendszerben meg ennyi lehetosege sincs a kisembernek, ha eltiportak akkor senkit nem erdekelt az egvilagon.
Es mivel semmi otleted nincs hogy mi kene a demokracia helyett, leginkabb azt az erzetet kelted, hogy ujra valami diktatura kellene, ami viszint szamtalanszor csufosan leszerepelt, es csak szenvedest hozott a vilagra mindig is...