• Sydra
    "amíg nem valósul meg egy utópisztikus világ, ahol nincs pénz és vagyon, hanem mindenki csak az emberiség fejlődéséért dolgozik"
    Nyilván ilyen sohasem lesz, mert ez a természet törvényeinek ellentmond.

"ahol a munkád kvázi sz*rt sem ér, mert nem tudod megvédeni a produktumodat"
    Fordítva ülsz a lovon. Ne végezz el olyan munkát, amiért nem kapsz semmit! Ha meg azon aggódsz, hogy nem lesznek bizonyos termékek ami most szerinted csak a jogdíjak miatt vannak, akkor nem követted nyomon az elmúlt 20 év modern finanszírozási formáit, amik ezt a problémát megkerülik. De erre utaltam lentebb is. Szerzői jogdíj nélkül is lenne zene, meg filmipar, csak másképp történne a finanszírozása.

"Mert ha evidens, hogy fizetsz a gázszerelőnek meg a fodrásznak, akkor miért, pontosabban milyen alapon van jogunk ezt elutasítani egy másik tevékenység esetén és fennhangon követelni, hogy ezek nekünk alanyi jogon járnak?"
    Nem követelek semmit alanyi jogon. Azért fizetek, amiről szerződök személyesen. A szerződésben rögzített díjakat magamtól is befizetem.

"Semmivel sem könnyebb zenét szerezni, könyvet írni, vagy filmet készíteni, mint bármi mást csinálni."
    Ezt én sohasem vitattam. Csak ezek műveléséhez nem kell jogdíj.

"Van egy munkahelyed, dolgozol egész hónapban, de pénzt nem kapsz a munkádért, miközben a munkaadód meg beszedi a bevételt és gazdagodik a te munkádon!"
    Miért dolgoznék ilyen helyen?

"De mit szólnál ahhoz, ha bárki azt mondaná, hülyeség az egész munka törvénykönyve, el kéne már törölni, mert a melósok dolgozzanak csak ingyen, nincs ezzel baj, elvégre akkor sokkal hatékonyabban épül majd a világ?"
    Ha a munka törvénykönyve azt szabályozza, hogy az önkéntesen vállalt munkaszerződés feltételeit be kell tartani, akkor az egy helyes és életszerű törvénykönyv. A szerzői jogdíj beszedése nem ilyen.