• kvp
    #10
    "A probléma lényege az, hogy a termelési és elosztási rendszer még mindíg a hiánygazdaságra épül, az embereket pszichológiai nyomás alatt tartja egy burkolt szinten, ezzel extra fogyasztásra is készteti őket. Ennek fontos tényezője az állandó szajkózás, hogy ne pocsékolj!!!!? Miért ne pocsékoljunk, mert kevésvan a..... miből is? De idáig soha nem jutunk el. Csak az érzésig, hogy valamiből kevés van, vagy is fel kell halmozni.

    Kb 30-40éve olyan túltermelés van nyugaton, hogy már rég meg kellett volna változni az emberek gondolkodásának, a gazdagságról, szegénységről, ezeknek el kellett volna tűnnie. Még is fenn maradtak. Érdemes lenne vizsgálni, hogy miért is?"

    Nem feltetlen. A ne pazaroljunk eseteben most a termeszeti eroforrasokrol van szo, amibol tenyleg hiany van. Ha kevesebbet fogyasztanank, akkor kevesebbet is termelnenek, ami nem feltetlen vezetne dragulashoz, mert ugyanakkora foldteruleten kisebb termeshozammal is hozhato lenne az igeny, ami akar olcsobb is lehetne, ami profit formajaban visszahozna a kisebb forgalom miatti veszteseg egy reszet.

    Miert nem ez tortenik megis? Mert gazdasagilag jobban megeri pazarolni. A fiatalabb generaciot meg nem erdekli, sem a gazdasag, sem a termeszeti eroforrasok, semmi hasonlo. Mondjuk ez nem megepo. Itthon sem erdekel senkit az ivovizzel valo sporolas, amikor jelenleg bosegesen rendelkezesre all es minimalis koltseggel termelheto ki, tovabba a tisztitasra sem forditanak tul sokat. Ahol mindez jelentosen dragabb, ott jellemzoen nagyobb az ivoviz erteke. Amerikaban az elelmiszerek nagyreszenek az erteke alacsony, mert olcsoak es bosegesen rendelkezesre all, ezert senkit nem erdekel ha pazaroljak, mint pesten a folyovizzel mosogatasnal a viz. A fiatalok egyebkent annyira nem is tevednek nagyot amikor a sajat vilagukban kb. a helyen kezelik a problemat.