• wraithLord
    #4
    A kék fényre vonatkozik. Tehát a monitorokra is. Azokon is van "szempihentető" mód, ami ugyanazt jelenti, mint a telefonokon mostanában bevezetett komfort mód.

    A lényeg, hogy a fénynek, ami a szembe jut, minél kevesebb hányada legyen kék fény, amit vagy úgy lehet elérni, hogy csökkented a színhőmérsékletet (és/vagy a kijelző fényerejét), vagy úgy, hogy csökkented a kijelző fényerejét, és a környezeti megvilágítás (napsütés, lámpa) kap nagyobb hangsúlyt.

    ------------

    Mondjuk eddig nem nagyon reklámozták, hogy vakságot okozhat. A látásromlást a CRT-knél a különböző (nem látható fény hullámhosszú) elektromágneses sugárzásokra fogták rá, illetve LCD-k esetén arra, hogy a szemnek sokat kell ugyanolyan közeli távolságra fókuszálnia, ami nem tesz jót a belső szemizmok működésének, és rövidlátást okozhat.
    A kék fényt is eddig úgy vezették fel, hogy csak alvási ciklust zavar.

    Továbbá, a cikk sem túl konzisztens, mert először ezt írja:
    "A részleges és a teljes vakság oka az úgynevezett makuladegeneráció, amelynek következtében romlik az éleslátás, az olvasóképesség, a színlátás, a különböző fényviszonyokhoz való alkalmazkodás, növekszik a fényérzékenység, csökken a kontrasztlátás és látótérkiesés valósul meg a látómező közepén."
    Aztán ezt:
    "Amennyiben a mostani trend folytatódik, akkor 2050-re a világ fele, nagyjából 5 milliárd ember rövidlátóvá válhat és ebből 1 milliárd meg is vakulhat."
    A sárgafolt degenerációja és a belső szemizmok degenerációja, működési zavara más tüneteket okoz, amit eddig a szakirodalom jól felvezetett, itt pedig összemossa a kettőt a cikk, önmagának ellentmondva.