• bundasjezus
    #144
    Minden tiszteletem a hölgyé a cikkben. Ehhez az életmódhoz valóban "tökösnek" kell lenni. Nagyon becsülendő, ahogy él.
    Azonban azt gondolom, hogy amit ő csinál, az pont a másik véglet. A társadalmat nem lehet és nem is kell ennyire "visszafejleszteni" az életmódjában. A hölgy csak látszólag él társadalomtól független életet. Például ha neki vagy a szeretteinek, vagy az állatainak sürgős orvosi segítségre van szükségük, akkor a modern egészségügy segítségét veszik igénybe. Egy vakbélgyulladást vagy egy foggyökér gyulladást, vagy tüdőgyulladást nem lehet ilyen ősközösségi körülmények között orvosolni, garantált lenne a szövődmények általi gyors halál. Továbbá a társadalom összeomlása esetén az éhes hordák felfalnák a hölgyet és családját jurtástól.

    A mai társadalom számára nem járható út az ősközösségi életmódhoz történő visszatérés. Alkalmatlanok vagyunk rá. Az egyszerűbb betegségek is könnyűszerrel megtizedelnének minket. Olyan életmódra kellene áttérnünk, ahol biztosított a modern orvostudomány és oktatási rendszer, de a fogyasztói társadalom szélsőségei nélkül. Hogyan képzelem ezt el? Alapvetően a városi életformát fel kell számolni. A városoknak csak közigazgatási, egészségügyi funkcióik lehetnének. A lakosság túlnyomó többsége visszatérne a falvakba. A globális kereskedelmet meg kellene szüntetni. Országon belül és a falu határában kell megtermelni a legfontosabb élelmiszereket, nem pedig áthajóztatni a fél világon. Ahol lehet, kötelezővé tenném a home office-bevezetését. Óriási pazarlás, hogy sok-sok km-t ingázunk autóval és dugóban ülve pöfékeljük tele a légkört, pusztán azért hogy dolgozni járhassunk. A számítástechnika eljutott már arra a szintre, hogy az irodai feladatok nagy részét otthoni számítógépről is el lehet végezni. Megszüntetném a fapados repülőjáratokat és drasztikusan csökkenteném a repülőutak számát. Termelőközösségeket hoznék létre a falvakban és a monokultúrás, gépesített mezőgazdaság helyett permakultúrás és erdőkertes gazdálkodást vezetnék be. Az étrendből ki kell szorítani a húst. Csak a vasárnapi ebédnél lehessen hús az asztalon. Az autót, mint magántulajdont tiltanám. Általánosan bevezetném a carsharinget. Népszerűsíteném és fejleszteném a kerékpáros közlekedést, a tömegközlekedést és a hozzá tartozó infrastruktúrát. És még lehetne sorolni az ötleteket. Tehát szó sincs arról, hogy vissza kell fejlődnünk a középkorba. Arról van szó, hogy csökkentenünk kell a felesleges fogyasztásunkat és a legszükségesebbeket tartjuk meg (egészségügy, kutatás-fejlesztés, oktatás stb.) Nem lesz shoppingolás a bevásárlóközpontokban és a szórakozási lehetőségek is a mennyiség helyett a minőség irányába változnának. Bőven lehetne mit tenni. Ha a társadalom fogyasztását 50%-kal csökkenteni tudnánk, úgy, hogy megtertjuk civilizációs vívmányainkat, akkor megmenekülnénk és jelentősen csökkenthetnénk a globális felmelegedés következményeit. Ezt hívnák az igazi fenntartható fejlődésnek.

    Véleményem szerint a társadalom 10%-a alkalmas arra, hogy egy ilyen társadalom építésében részt vegyen. A maradék 90%, elnézést a kifejezésért, de csak a létszámot gyarapítja. Fásult, lusta, tehetségtelen, rosszindulatú, ostoba emberekkel nem lehet változást elérni, hiszen ők maguk a káosz okozói. Ezért nem is velük kell foglalkozni, ők majd tanulnak a saját kárukon. Azt az értelmes 10%-ot kell összefogni és közösségbe szervezni. Az pedig sok ember, nagyon sok. Egyébként ez mindig is így volt a történelem folyamán: a társadalom legokosabb 5-10%-a irányította és vezette a maradékot. Most is így kell lennie. A mikénteken lehet vitatkozni és kell is, de csak ez az egyetlen járható út. A másik lehetőségünk a totális összeomlás, a Mad Max világ, ide tartunk most, ezt kell elkerülni. Még van időnk, de egyre kevesebb.