• NEXUS6
    #134
    "Elég tudnunk, hogy mik annak a rendszernek a fizikai határai, amiben élünk. Nincs korlátlan energia, nincs korlátlan nyersanyag, nincs korlátlan idő."
    Hát ez így ebben a formában nem igaz. Csak a jelenlegi fejlettségi szintünket alapulvéve, a Naprendszer erőforrásait tekintve gyakorlatilag korlátlanul áll rendelkezésünkre. Ha hibázunk, az akkor az lesz, hogy politikai döntések miatt "elfelejtjük" ezeket igénybevenni és csak a földi erőforrásokra koncentrálunk.

    "Másrészt naponta olvashatjuk, akár itt SG-n is, hogy milyen környezeti károkat okoz az emberiség tevékenysége. Egy alsós kisiskolás összerakja ebből, hogy nagy baj lesz. "
    Szerintem valójában nincs reális képünk a Föld állapotáról. Egyrészt milyennek is kéne lennie? Az elmúlt 2,5 millió évben pl talán nem is volt olyan, hogy a klíma stabilan 12 ezer évig olyan állandó legyen, mint a mi civilizációnk felemelkedése alatt. Akkor ezt kéne megőrizni? De hát ez egy nagyon ritka állapot! Nagy valószínűséggel, ha megfeszülünk sem tudjuk még pár ezer évnél tovább fenntartani! Az a helyzet, hogy tutti, hogy iszonyat baj lesz geológiai értelemben marha gyorsan, de ha nem az ember miatt, akkor a rendszer saját törvényei okán!

    "Nincs még elég motiváció az emberekben. Amikor meg már lesz, akkor félek késő lesz. Az ember nem akkor áll neki jó esetben kaját készíteni, sütni, főzni, amikor megéhezik, hanem előtte felkészül rá. Itt is így kéne tenni."
    Nyilván nem fognak az emberek ilyet csinálni, mert az ember azért hoz létre társadalmat, államot, hogy az szervezze az ilyeneket. Ha az államok a saját törvényeik folytán nem képesek, nem látják indokoltnak a probléma hatékony, széleskörű kezelését, az valszeg azért van, mert egyelőre ez a probléma ezt nem is igényli. A kollektív intelligenciában én azért bízok valammennyire. Ilyen szempontból jelentős ellentmondás van aközött, amit a fejlett nyugati államok csinálnak, meg amit kommunikálnak. Valószínüleg azért, mert gyakorlatilag környezeti hadviselést folytatnak a fejletlenebb államok ellen. Nem feltétlenül tudatosan! A kollektív intelligencia azt is jelenti, hogy a rendszer kitermel egy mechanizmust, amit tudatosan senki nem döntött el, még is csinálják, mert valamiért működik és a működése pozitív visszacsatolással ezt erősíti.

    "A fogyasztás forradalma munkát és szórakozást adott a tömegeknek, a zöld forradalom pedig jövőt és életet ad majd nekik. "
    A biztonság forradalma, biztonsági kérdést csinál abból is ami korábban nem volt az, a termékenység forradalma elhozza a tudományos gyerekcsinálást oda, ahol ez régebben magától ment...
    Lehetne még sorolni. Ezek a forradalmak részben ugyan rendelkeznek valós fizikai háttérrel, van mögöttük termék, de leginkább csak mémek, olyan valós belső struktúra nélküli gondolati tartalmak, amelyek ismétlésük, sokszorozásuk által növelik a létezésük valószínűségét.